Церква Успіння

Церква Успіння

Розмір зображення: 800:778 піксел

Церква Успіння 18 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 12].

Успенська церква 18 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Успенська церква 1757 р. (вул.Енгельса, 10/1) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Церква Успіння згадується з 1738 р. [Сецинский Е.И. Каменецкая свято-Иоанно-Предтеченская церковь (старый собор). – Каменец-Подольский: 1890 г., с. 48]. Церква Успіння збудована у 1757 р. на місці старої Троїцької церкви – одноверха хрещата. Шановані ікони: 1) божої матері з немовлям – за переказом, 16 ст. (про неї є польська книжка, видана у 1764 р.); 2) св.Миколи на дошці – за переказом, привезена королевою Боною з Італії, знаходилась у церкві св.Миколи [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 750 – 753]. Про необхідність збереження ікон 16 ст. з цієї церкви клопотався у 1931 р. директор Могилів-Подільського музею О.Іванов [Нестуля О. Доля церковної старовини в Україні. – К.: 1995 р., т. 2, с. 28].

Церква: орієнтація вівтаря 15°, до гол. вул. А3. Спостереження М.І.Жарких, 14 серпня 1992 р.