Лельково с (Lelkowo)

Лельково (пол. Lelkowo, нім. Lichtenfeld) — село в Польщі, у гміні Лельково Браневського повіту Вармінсько-Мазурського воєводства. Населення — 454 особи (2011). У 1975-1998 роках село належало до Ельблонзького воєводства.

У селі проживають українці депортовані в рамках акції "Всла" в 1947 р. Діє греко-католицька церква та парафія св. Юрія. До парафії належать також села гміни Лельково за виключенням сіл Волово та Воля Вікницька. Діє також каплиця в Глембоцку (Głębocku). У школах у Лелькові та Загаях проводяться греко-католицькі катехези.

У Лелькові мешкає пара Оріховських, ініціатори будівництва в селі греко-католицької церкви. У Лелькові мешкав також Мирослав Омелян з Вербиці біля Рави-Руської. В 1940 р. совіти вивезли його у Сибір. Повернувся після війни, а в 1947 р. його забрали до табору примусової праці в Явожно. В селі існує український дитячий ансамбль «Веселушки».

Джерела:

Спогади Андрія Оріховського з Лелькова в кн. Ziemiec K. Wysedleni. Akcija Wisla 1947. Zysk i S-ka Wydawnictwo, 2017 – S. 63-80.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ "Київська фортеця"