Буенос-Айрес для українця

Столицю Аргентини не назвеш доступним місцем для візитів наших співвітчизників. Розташована на значній частині своєрідного і неповторного Південноамериканського материка, місто занадто далеко від нас, а подорож до нього занадто дорога. Втім, якщо дороги життя колись занесуть вас сюди то варто пам’ятати, що Буенос-Айрес, як і деякі інші міста Аргентини має пряме відношення до української історії та культури. В місті, заснованому колись жорстокими іспанськими конкістадорами, наявний розвинений історико-культурний пласт створений невтомною працею численної української діаспори. Так. Не тільки США, Канада чи Австралія, але й Південна Америка стала зоною осілого проживання українських емігрантів, спочатку простих селян, а потім і значної маси української інтелігенції. Ці люди поруч з іншими народами творили історію Аргентини. Зважаючи на це, перебуваючи в Буенос-Айресі варто оглянути не тільки величну будівлю Аргентинського парламенту чи старовинну ратушу-кабільдо, але й місця подекуди більш віддалені від історичного центру, проте пов’язані з заокеанським життям наших земляків та становленням тутешньої громади українців. Про історію української діаспори в Аргентині наразі виходить все більше нових досліджень. Метою даної статті-подорожі роботи не буде їх переповідати. Перебуваючи в місті під час подорожей в складі українських антарктичних експедицій, автор поставив собі за мету, відшукати та зробити доступними для широкого загалу історичні місця, пам’ятники та ніші матеріальні об’єкти пов’язані з українцями та Україною. На жаль, ми ще дуже мало приділяємо увагу, спеціальним українським путівникам міст, які мають розвинений український вимір. Зважаючи на це, сподіваємося ця робота стане якщо не першим путівником по столиці Аргентини, то принаймні стимулом до його створення.

с.н.с. Національного історико-архітектурного музею “Київська Фортеця”

Іван Парнікоза