Данилишин Юрій

Юрій Данилишин (ісп. Jorge Danylyszyn; нар. 28 лютого 1956, Буенос-Айрес) — архітектор, громадський діяч, голова Управи Українського культурного товариства «Просвіта» в Аргентинській Республіці, представник українських громад Південної Америки в Світовому конгресі українців. Дослідник української спадщини в Аргентині.

Юрій Данилишин

Народився 28 лютого 1956 року в м. Буенос-Айрес. Батько — відомий громадський діяч української спільноти Аргентини — Михайло Данилишин. Мати — Розалія Данилишин — також діячка «Просвіти». Закінчив кафедру архітектури Національного університету Буенос-Айреса[1].

З молодих років приймав активну участь в житті української громади в Буенос-Айресі, зокрема в філіях юнацької асоціації «Пласт». З 1984 року долучився до діяльності Українського інформаційно-видавничого інституту, де співпрацював у виданні іспаномовного часопису «Українське Слово» та в проведенні громадських заходів. У 1980-х роках увійшов до Управи Українського Культурного Товариства «Просвіта», а в 1995 році був обраний Головою Управи (1995—1999, 2016—2018, 2018—2020) та обіймає цю посаду і тепер. У 2007—2008 рр. та 2010—2014 рр. роках був Головою Головної ради Української Центральної Репрезентації, а в період з 2008 до 2010 рр. — секретарем Управи[2].

Будинок культурного товариства "Просвіта" в м. Буенос-Айрес, 2017 р.
Будинок культурного товариства «Просвіта» в м. Буенос-Айрес, 2017 р.

У листопаді 2018, брав участь у комітеті іноземних спільнот в складі директорату плюралізму та мультикультурності в рамках Національного секретаріату прав людини та культурного плюралізму в Аргентині.

Могила Михайла Данилишина та Розалії Бойчук на Британському цвинтарі Буенос-Айреса. Фото 2020 р.

З ініціативи Ю. Данилишина в Буенос-Айресі регулярно організовуються вистави присвячені Голодомору в Україні 1932-33 р., російсько-українській війні та ін.

Налагодив співпрацю з низкою культурних та навчальних закладів України.

Започаткував проект «Прометей» — організацією та впорядкуванням бібліотеки, яка налічує матеріали за весь період діяльності «Просвіти»[3][4]. Він є ініціатором та реалізатором створення документаційного центру української громади в Аргентині в приміщенні садиби УКТ «Просвіта».

Ю. Данилишин та очолювана ним «Просвіта» надає допомогу учасникам українських антарктичних експедицій, які подорожують через Аргентину.

За громадську діяльність нагороджений Почесною відзнакою ІІІ ступеня Міністерства закордонних справ України (2006 р.) та Орденом «За заслуги» ІІІ ступеня (2008 р.)[2].

Одружений з Лідією Маркович, має сина Тараса та доньку Софію. Мешкає в Буенос-Айресі[2].

1. Wasylyk I. Prosvita en la Republica Argentina. Notas para su historia. Buenos-Aires. 2009.

с.н.с. Національного історико-архітектурного музею “Київська Фортеця”

Іван Парнікоза

«Матеріали дозволено використовувати на умовах GNU FDL без незмінюваних секцій та Creative Commons із зазначенням автора / розповсюдження на тих самих умовах»