Голдик Микола

Голдик Микола (27. 07. 1924, м-ко Гришине, нині м. Красноармійськ Донец. обл.) – живописець, скульптор, співак (баритон). Золота медаль і 1-е м. за стін. розпис «Утеча» (1955). Лауреат конкурсу вокалістів (Ла-Плата, Арґентина, 1958). Вокал. освіту здобув у консерваторії при Моцартеумі (Зальцбурґ, Австрія). Артист. діяльність розпочав як актор і пом. реж. у театрі ім. Т. Шевченка (Красноармійськ). 1944 емігрував до Австрії. Працював декоратором у Відні й Зальцбурзі. Навч. скульптури у К. Бульдина, живопису – у Б. Крюкова. Співав як соліст у хорах «Муза», Л. Крушельницького. Брав участь у гастролях по Австрії та Швейцарії. 1947 виїхав до Арґентини. Чл. Укр. нац. театру, Драм. студії ім. Леся Курбаса (1949–70). Від серед. 1950-х рр. виступав в Арґентині з сольними концертами. Від 1958 – соліст опер. театрів у Ла-Платі та Буенос-Айресі. Серед партій: Жермон, Амонасро, Ріґолетто («Травіата», «Аїда», «Ріґолетто» Дж. Верді), Сільвіо («Паяци» Р. Леонкавалло). У 1960-х рр. – реж. Лірико-синтет. театру (Буенос-Айрес). Від 1970 – у США, де відкрив власну студію. Від 2005 – в Арґентині. Персон. експозиції – у Нью-Йорку (1974–80, 1990, 1996), Буенос-Айресі (1985), Львові (1993). Співпрацював із С. Гординським (мозаїки св. Софії в Римі). Проектував 1978 монум. скульптури в бронзі й бетоні, створив мозаїку у резиденції Пенсильванії. Іконографія Г. – у неовізант. стилі. Виробив влас. стиль на основі класич. мист-в, неовізантизму й модернізму. Виконав фрески та орнам. іконописні роботи у церкві св. Андрія у м. Бостон (шт. Массачусетс, США) та скульптури для храму св. Антонія у Нью-Йорку, 1980 доповнив орнаментацію храму св. Миколая у Пасаїку (шт. Нью-Джерсі); 1985 у храмі св. Покрови та греко-катол. соборі у Буенос-Айресі розписав ікони, фрески; 1993–95 здійснив розписи церкви св. Михаїла у м. Балтімор (шт. Меріленд, США). Розписав понад 50 церков в Арґентині, Італії, Бразилії, США, Параґваї. Автор понад 500 барельєфів та 70 скульптур.

Тв.: скульптура «Пташка Миру» (1974); мозаїчна фреска «Свята Діва» (1986), пам’ятник мореплавцям (1996).

Літ.: Онацький Є. Вдалий дебют // Наш клич. Буенос-Айрес, 1956. № 28; Його ж. Успіх українського режисера М. Голодика // Свобода. 1962, 25 серп.; М. Голодик – іконограф і скульптор // Там само. 1995, 18 січ.

М. Василик

Наведено за