1968 р. По Україні

Г. Н. Логвин

1968 р. По Україні

Розмір зображення: 675:800 піксел

Церква Катерини в Чернігові. 1715 р. Джерело: Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 100.

Тепер можна пройти з дитинця в третю частину стародавнього Чернігова – Третяк, де в 1715 р. було завершено будівництво церкви Катерини – на честь перемог козацьких військ над турками під Азовом. Петро І «мужество козацкое зело похвалял», а патріарх Адріан прислав гетьманові Мазепі похвальну грамоту «для вікопам’ятної війську козацькому слави». Під час азовського походу при козацьких полках «неотступно перебував муж, в добродетелі і військових трудах іскусний, гетьман козацький наказний Яков Лизогуб». Для храму – меморіального пам’ятника – найбільш прийнятна була центрична композиція, і майстер обрав саме хрещатий дев’ятидільний з п’ятьма банями тип споруди. Маси позбавлені горизонтальних членувань; тому рух вертикальних ліній невтримний і могутній. Тільки у карнизі він припиняється, щоб потім ще стрімкіше злетіти в легких лініях бань. Центричність композиції зумовила схожість фасадів, які різняться лише незначними подробицями. Невеликі дверні отвори мають вишуканий декор порталів, оздоблених наличниками і фланкованих півко-лонками з фронтончиками. Поєднані в одну композицію з архітектурою верхніх частин лобових граней і об’єднані наріжними пілястрами, вони надають входам парадності.

В інтер’єрі так само провідним мотивом є урочистість, розкриття внутрішнього простору у висоту. Хорів немає, і ніщо не заважає рухові ліній вгору.

Джерело: Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 93.