Церква св.Катерини

Церкву споруджено на честь героїзму козаків Чернігівського полку під керівництвом полковника Я.Лизогуба при штурмі Азова 1696 р. на місці дерев’яного храму. Освячено споруду 1715 р. Значних перебудов церква не зазнала. У XIX ст. до західного фасаду прибудовано притвор, а 1908 р. – муровану дзвіницю (розібрані під час реставрації 1951 р.). Постраждала в 1941 – 1943 рр. (згоріли дахи та верхи бань), а після війни повністю відреставрована.

Пам’ятка розташована в історичному середмісті, поблизу дитинця і є однією з провідних архітектурних домінант міста.

Церква – мурована, хрещата, дев’ятидільна, п’ятибанева. Композиція – центрична, пірамідальна: з найвищою центральною банею та нижчими банями над гранчастими раменами архітектурного хреста. Приміщення між раменами – ще нижчі, квадратні в плані, з вальмовими дахами. Стіни церкви вкриває тонкий оригінальний декор, дуже індивідуалізований на кожній грані. Усі п’ять основних компартиментів мають висотно розкриті внутрішні простори, які об’єднані в єдиний простір завдяки високим стрілчастим аркам.

Стіни – цегляні, потиньковані й побілені. Дахи укриті покрівельною сталлю по дерев’яних кроквах і кружалах. Бані та хрести позолочені.

Катерининська церква в Чернігові – найвидатніша в Україні пам’ятка архітектури стилю українського (козацького) Відродження 17 – 18 ст., що збереглася в автентичному вигляді. Вона справила вирішальний вплив на розвиток української церковної архітектури 18 ст. і досі відіграє роль містобудівної домінанти в історичному середмісті.

В.В.Вечерський

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 296.