Каплиця Найсвятішого Серця Господа Ісуса Христа сестер катажинек

Розмір зображення: 600:800 піксел

Каплиця сестер катажинек Найсвятішого Серця Господа Ісуса Христа на вулиці Замковій (Zamkowej) 17 була збудована в 1910-1912. Сестри розпочали свою діяльність в Ельблонгу в 1893 р., каплиця була посвячена в 1912 р. Кляшторний комплекс без втрат пережив Другу світову війну. Капличка не велика і не дуже примітна, але служить сестрам вже 100 років. Занесена до реєстру пам’яток під номером A-4349 від 16.11.2006 р.

Коли в результаті політичної відлиги 1956 р. в кількох найближчих місцевостях українські греко-католицькі священики почали неофіційно відправляти богослужіння в греко-католицькому обряді, віряни з Ельблонга розпочали старання щодо богослужінь на теренах міста. Однак, тільки в червні 1974 р. в каплиці сестер катажинек на вул. Замковій в Ельблонгу розпочато регулярно відправляти греко-католицькі служби. Служби тривали протягом 10 років аж до моменту їх переходу в каплицю по вул. Трагутта. Це відбулося завдяки старанням багатьох осіб, однак найбільшим ангажуванням відзначився пан Лев Горак, що в той час було великим вчинком, який наражав на репресії. Першим настоятелем був отець Іван Яремин – довгорічний капелан міського шпиталю в Ельблонгу та вікарій (помічник настоятеля) костелу св. Миколая.

Підготував І. Парнікоза, НІАМ "Київська фортеця".