Костел св. Юрія в Ельблонгу

Розмір зображення: 800:600 піксел

Костел св. Юрія в Ельблонгу XIV ст. Фото Івана Парнікози, 11.07.2014 р. Вулиця Бема – колишня зовнішня гребля св. Юрія. Старовинний шпиталь отримав назву від розмішеного тут шпиталя св. Юрія. Згаданий вже в 1360 р. Належав до комплексу шпиталю для психічнохворих, що діяв з 1326 р. Первинну будівлю скелетної конструкції XIV ст. зовні обкладено цеглою у XV ст. Об’єм костелу простої форми 9 на 19 м, увінчаний сигнатуркою. Внутрішній простір не має склепінь, лише плоску дерев’яну стелю на якому збереглася поліхромія з 1609 р. За винятком одної скульптури не збереглося старого вистрою, так як його передано до інших костелів та музеїв. Балкон органу приркашений православню іконою св. Юрія. Біля костелу зростає 300-річна липа.

Mamuszka F. Elbląg i okolice. Informator krajoznawczy. Wydawnictwo Morske, Gdańsk, 1978 – 276 s.

Elbląg, Kaliningrad –ponad granicami / Ельблонг, Калининград – вне границ. Przewodnik historyczny / Исторический путеводитель 2007-2013

Підготував І. Парнікоза, НІАМ "Київська фортеця".