Костел св. Миколая у Ельблонгу

Костел св. Миколая у Ельблонгу. Вид з південного-сходу. Фото Івана Парнікози, 28 жовтня 2012 р.

Костел святого Миколая був парафіяльним костелом міста майже від початків його існування. В перший будівельний період був тринавовим заловим костелом з двоярусним презбітерум і однією вежею з заходу. В XIV ст. був сильно перебудований, імовірно, в базиліку. В д.п. XV-п. XVI ст. знову набув вигляду залового костелу. Перша вежа в 1380р. була в аварійному стані. Зважаючи на це, її підперли з боків двома іншими вежами, кожна з яких мала свою покрівлю. Під час перебудови біля 1359 р. в південно-східному наріжнику зведено трибічно замкнену від сходу Маріацьку каплицю з зірковим склепінням. Над нею в кінці XV ст. зведено нову каплицю з гарним сітковим склепінням. На час її побудови вказують пізньо-готичні вікна зроблені в "віслюків хребет". Раніше коло 1400 р. по іншому боку костелу зведено закристію, а над нею емпору для дитячого хору. Частину закристії було адаптовано на залу для розмов, де імовірно перебував Микола Коперник, а би виступити як свідок при оголошенні вироку в справі розводу від вармінського єпископа Лукаша Ватценроде.

В 1599-1603 рр. середня вежа одержала ренесансний шолом та два великі диски годинника зі сходу та заходу. В квітні 1777 р. внаслідок потрапляння блискавки почалася пожежа, яка знищила більшу частину костелу. В 1787-1788 р. храм було відбудовано вже з однією вежею.

В 1945 р. храм знову згорів. Під час відбудови костелу повернули тридільний дах, замість плоского зроблено тридільне склепіння з залізобетону. У середині костелу нагромаджено витвори мистецтва: олтарі та скульптуру від 14 до 18 ст. Частина цих предметів належала костелу св. Миколая, а інші походять з інших ельблонзьких костелів та з околиці.

Вікарієм (помічником настоятеля) у римсько-католицького пароха о. кан. Вацлава Гіпша був отець Іван Яремин – довгорічний капелан міського шпиталю в Ельблонгу та перший настоятель української греко-католицької парафії в Ельблонгу.

Mamuszka F. Elbląg i okolice. Informator krajoznawczy. Wydawnictwo Morske, Gdańsk, 1978 – 276 s.

Elbląg, Kaliningrad –ponad granicami / Ельблонг, Калининград – вне границ. Przewodnik historyczny / Исторический путеводитель 2007-2013

Підготував І. Парнікоза, НІАМ "Київська фортеця".