Ольга Лясківська

Ольга Лясківська – (27.08.1906 с. Білина Велика – 27.02.1983 – Краків), вчитель української і російької мови, діяч української культури та освіти в Польщі. Піонер української суспільно-культурної та педагогічної діяльності у Ельблонгу. Організатор хору та дитячих виступів, багаторічна діячка відділу Українського суспільно-культурного товариства в Ельблонгу.

Народилася 27 серпня 1906 р. в с. Білина Велика, сучасного Самбірського району Львівської області в родині залізничного працівника. Коли Ольга мала 8 років її батька забрали на Першу світову війну, з якої він не повернувся. В 1916 р. після повернення з евакуації помирає її мати. Дівчинка залишається круглою сиротою і потрапляє у дитячий будинок в Перемишлі.

Ольга Лясківська навчається у вчительській семінарії. У 1925 р. у Яворові біля Львова складає іспити на атестат зрілості. Після закінчення школи їй довелося 4-роки шукати роботи. Лише в 1929 р. під Білостоком у с. вона отримала посаду вчителя.

У 1942 р. Ольга переїжджає до брата на Тернопільщину. У час війни теж вчителює. Після закінчення війни вона їде на Вроцлавщину та організовує там школи, де займає керівні посади. У 1947 р. Ольга Лясківська за власним бажанням переїжджає до Ельблонга, де працює у . Після здобуття вищої освіти працює викладачем російської мови в середніх школах Ельблонга.

Школа №4 в Ельблонгу. Фото Івана Парнікози. 2021 р.

В УСКТ від самого початку його діяльності в 1956 р. Організовує серед молоді хор. Проби спочатку проходили в , в якому містилося товариство польсько-радянської дружби. На цей час Ольга Лясківська була викладачкою російської мови з фінансового технікуму. Згодом, проби перенесли до зали .

Будинок ПОРП в Ельблонгу, в якому розміщувалося товариство польсько-радянської дружби. Місце проб хору українського організованого Ольгою Лясківською. Фото Івана Парнікози, 2021 р.

Хор вперше виступив перед публікою в 1958 р. з Шевченківським концертом. Фактично то був початок діяльності УСКТ в Ельблонгу В одну з неділь березня 1958 р. у невеликій залі заводу «Тор» зібралися люди з Ельблонга і околиць щоб вшанувати пам’ять Тараса Шевченка. Було то перше Шевченківське свято не території повіту («Наше слово», 10.05.1971 р. номер 20(770)- с. 4). Завод Тор – це заклад технічної обслуги рільництва (сільського господарства). Він розміщувався між

Як пригадав Богдан Фолюсевич, Ольга Лясківська мешкала в Ельблонгу на .

Будинок по вул. Фалата, 5 в еркері якого на першому поверсі мешкала Ольга Лясківська. Фото Івана Парнікози, 2021 р.

У 1960-х рр. Лясківська засновує перший у місті пункт навчання української мови, який знаходився в першій садибі УСКТ на тодішній . Наразі це вул. Гребля св. Юрія (Grobla Świętego Jerzego). Вона ж є першим вчителем української мови у місті. Ольга Лясківська, зокрема вчила дітей Василя Мільчака та інших діячів української громади Ельблонга.

Кожного року вона готувала дітей до дитячих конкурсів малюнку, декламації та співу, які відбувалися в Ельблонгу. Весь свій вільний час присвячувала молоді. 09.04.1970 р. відкрито пункт навчання української мови при

Уроки велися від 16 години в кожний вівторок та суботу. Вчителювати погодилася Ольга Лясківська, як волонтер, до її від’їзду до Кракова. Потім учила Анна Чісник.

Станом на 1971-74 рр. Ольга Лясківська знову викладала українську мову по п’ятницям в хронологічно другій світлиці УСКТ на .

В кінці 1970-х Ольга Лясківська виїхала до Кракова. Померла 27 лютого 1983 р. на 77-му році життя. Похована на Раковицькому цвинтарі (сектор LXXIII, ряд 8, місце 14, 50.076463°, 19.952473°) разом зі своїми родичами: Владсилавом Лясковським (17.07.1909 – 11.01.1963, імовірно, брат), Лев Лясковський (15.04.1879 – 29.03.1967), Катерина Лясковська,(16.08.1903 – 11.09.1968 – старша сестра), Ядвіга Пастушак (20.09.1951 – 28.01.1990, імовірно племінниця).

Поховання Ольги Лясківської на Раковицькому цвинтарі в Кракові. Фото 2021 р.

Ольга Лясківська згадувалася під час будь-якого підведення підсумків діяльності відділу УСКТ , пізніше ОУП в Ельблонгу. У 1983 р. «Наше слово» розмістило некролог діячки підготований правлінням грутка УСКТ в Ельблонгу. Пізніше її ім’я часто згадується к фундатора української діяльності в Ельблонгу і околицях на сторінках газети української меншості «Наше слово».

Джерела:

Фолюсевич Богдан Моя причетність до культурно-освітнього руху УСКТ // З Україною в серці. Спогади випускників українистики вчительської студії в Щецині (1935-63 рр.) Автор-упорядник-редактор М. Дупляк. – Кліфтон, Нью-Джерзі, 2015 р. – С. 542-544.

Некролог Ольги Лясківської в «Нашім Слові», 1983 р.

Хроніка Українського суспільно-культурного товариства. Ельблонг міське правління. 1958-2019 рр.