Монастир Гамаліївський

Ансамбль Гамаліївського монастиря 17 – 18 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під охороною держави” № 442 від 6.09.1979 р.].

Гамаліївський Харлампіївський монастир 18 ст. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

[Про монастир] (18.10.2019 р.)

У червні [2019 р.] на місці колишньої колонії у монастирі засновано Державний заповідник “Державотворці Сіверщини”, але його адміністрацію досі не створено.

У церкві, де усипальниця Скоропадських, господарює Московський Патріархат (РПЦвУ). Зелена маківка, притамана для наших церков, перетворилася на золоту. Стіни 18 сторіччя замуровують сучасною штукатуркою. І зааз храм уже мало нагадує стиль українського бароко.