Кляштор францисканців

Розмір зображення: 1200:800 піксел

Фото Стефана Таранушенка і Павла Жолтовського з експедиції Харківського музею українського мистецтва. 1930 р. Опубліковано 27.01.2020 р. . У фронтоні напис – «Райвиконком».

Кляштор францисканців засновано в 1737 р. Костел св.Анни та будинки кляштору збудовані з решток замку. В 1787 р. сюди переведено монахів з кляштору в Кам’янці-Подільському. Кляштор закрито в 1833 р. [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 476 – 477; СКУ, с. 466 – 477]. Мурований костел св.Анни і св.Іоана Хрестителя – колишній францисканський – діяв у 1850 р. [Źródła do dziejów rozgraniczenia diecezji łacińskich w Cesarstwie Rosyjskim w połowie 19 wieku. – Lublin: 2000, t. 1, cz. 1, s. 9].

Костел св.Анни збудований у 1500 р. стараннями кам’янецького біскупа Петра Повали [Ульяновський В.І. Історія церкви та релігійної думки в Україні. – К.: Либідь, 1994 р., т. 2, с. 131] – я думаю, це помилка в даті, чи перенесення ранньої дати костелу св.Станіслава на пізній костел св.Анни.