1966 р. Історія українського мистецтва

Відзначимо ще одне скульптурне зображення давньослов’янського ідола, яке нині зберігається у Кам’янець-Подільському музеї. Цього ідола було знайдено на території села Великої Мукші (за іншими відомостями, в селі Калюсі на Кам’янеччині) і, дуже ймовірно, теж на поселенні ранньослов’янської черняхівської культури. Він відрізняється від чотиригранних статуй типу Збруцького та Лопушанського Святовитів і дуже подібний до другого й третього ідолів з Іванківців. Це звичайне схематичне зображення людини в натуральну величину, з круглою головою, грубо окресленим обличчям, руками, складеними на грудях, і великим рогом у правій руці. За характером і стилем зображення цей ідол особливо близький до кам’яних стел скіфської доби і, можливо, є найдавнішою серед відомих нам кам яних пам’яток, залишених слов’янами, хоч категорично стверджувати цього не можна з огляду на консервативність самого типу зображень.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 118 – 119.