2009 р. Монастир домініканок: пожежа 23 травня 2009 року

Ірина Пустиннікова

Дата: 26.05.2009

Близько 17.00 23 травня 2009 р. в Старому місті Кам’янця-Подільського загорівся комплекс колишнього монастиря домініканок з мурованим костелом св. Михайла (1750-ті рр.).

В радянські роки на території монастиря розташовувались корпуси одного з міських заводів, в самому ж костелі було обладнано два поверхи, на другому був баскетбольний зал. Останнім часом певна частина келій стоялиа пусткою, а в костелі і в декотрих приміщеннях монастиря працювало кілька столярних майстерень.

На місці трагедії працюють бригади пожежників. Станом на 20-00 пожежу продовжували гасити.

Як повідомив заммеру міста О. Демчуку один з екскурсоводів-свідків початку пожежі, нещастя сталося через недбайливих відпочиваючих, що розвели багаття в каньйоні поблизу пам’ятки. Сильний вітер підхопив папірець з полум’я і відніс до ринви монастиря, де загорілася трава. Від трави вітер перекинувся на толь, яким був вкритий дах комплексу.

Повністю згоріли дахи і перекриття і в приміщеннях келій, і в костелі св. Михайла.