2009 р. У Кам’янці-Подільському згорів монастир XVIII ст.

Дата: 26.05.2009

У суботу 23 травня, близько 17 години сталася пожежа в монастирі домініканок та храмі св. Михайла (пам’ятки архітектури XVIII ст.) в Кам’янці-Подільському, які в даний момент знаходяться в процесі реставрації.

Чекаємо на офіційне заключення причини пожежі.

Історична довідка

Монастир Домініканок був заснований Єлизаветою Ціпловською в 1615 р. Перший дерев’яний храм св. Катерини Сієнської і монастирські приміщення знаходились біля Руської брами. Коли в 1672 році Кам’янець переходить під владу турків, сестри залишають місто, а церква і монастир розбираються під укріплення.

Повертаються сестри в 1702 році. Для їх нового монастиря і костелу Катерина Фредрова разом з братами Гороздовскими купує землю біля церкви отців францисканців, на якій повстає барокова церква св. Архангела Михаїла і монастир.

В 1750 році церква і монастир згоріли, а на їх місці збудовани інші, які частково зберіглися до сьогодні. В 1825 і 1856 роках проводились ремонти. В 1864 році монастир скасовано, храм перетворено на військовий клуб, а в 1906 році – на православну церкву.

В 30-х роках ХХ ст., у монастирі була в’язниця. Пізніше завод, а потім він пустував. В 90-х роках будівлю храму повернуто Католицькій Церкві з того часу тривала її реставрація.

Джерело: “Католицький Медіа-Центр”