2007 р. У Кам’янець-Подільській фортеці відновили оборонну вежу

Михайло Цимбалюк

Дата: 19.05.2007

Завершено ще один із етапів реставрації Старої фортеці у Кам’янці-Подільському: щойно в місті над Смотричем реконструйовано історичну пам’ятку загальнодержавного значення – Лянцкоронську вежу Старої фортеці (висота – до 15 метрів, діаметр 8,8 метра при товщині стін 2,0 – 2,2 метра). Задля посилення туристичної привабливості до відновлення вежі приклалися міська влада за підтримки корпорації «ТехноНІКОЛЬ»…

Кам’янець-подільський міський голова Олександр Мазурчак залучення приватних інвестицій пояснює браком коштів з обласного та з міського бюджетів, які щорічно виділяються на облаштування міста. Наприклад, у 2007 році від інвесторів залучено вже двадцять мільйонів гривень, а наступного року міська влада сподівається залучити понад 40 мільйонів.

– В Україні є понад півтори тисячі об’єктів, що перебувають у занедбаному стані, – зазначила начальник відділу планування і організації реставраційних робіт Міністерства регіонального розвитку і будівництва України Ольга Пламеницька.

– Працює багато комплексних програм, за якими здійснюється реставрація історичних пам’яток. Проте, державних коштів недостатньо для одночасного відновлення усіх споруд. Саме тому ми залучаємо для допомоги людей, що мають фінансові можливості. На сьогодні таким фінансовим вкладником є компанія “ТехноНІКОЛЬ”, за кошти якої реставровано вежу Старої фортеці.

Стара фортеця в місті залишається осереддям Національного історико-архітектурного заповідника “Камянець”, який відзначив 30-річчя від дня заснування. Через те їй приділяється така увага, і Олександр Мазурчак надіється, що після презентації Лянцкоронської вежі в оновленому вигляді чимало підприємств України зроблять свій внесок у збереження історичної спадщини Кам’янця-Подільського.

Відреставрована вежа розташована посередині північно-східної оборонної стіни Старого замку. Спочатку вона була надбрамною. У 1544 році вона відремонтована і перебудована. В 1672 році верхня частина її парапету з бійницями була зруйнована, а 1790 року із прилаштуванням батареї уздовж північно-східного фасаду замка перший ярус вежі був повністю засипаний, а в її східній стіні зроблений вихід з кам’яними сходами і тамбуром.

Висота вежі 14 – 15 метрів. Між її ярусами коробовий звід, перекриття по балках, а над четвертими ярусом – конічний кам’яний купол. У рівні четвертого ярусу внутрістінний хід, що сполучає вежу з оборонними стінами.