Розгром козаками литовської флотилії

Вестерфельд Абрагам ван (р. нар. невід. – 1692).

Розгром козаками литовської флотилії на Дніпрі. 1651 (копія XVIII ст.).

Літографія (копія з копії малюнка Вестерфельда). 18,6: 30,4. Памятники, изданные временною комиссиею для разбора древних актов, высочайше утвержденною при Киевском военном подольском и волын-ском генерал-губернаторе, т. I, вид. 2, К., 1848. Надруковано в літодрукарському закладі І. К. Вальнера.

26 серпня 1651 р., зайшовши човнами по Десні в Дніпро, козаки напали на литовців у Києві, погромили їхні байдаки і відбили великі цінності, які награбували вороги й збиралися вивезти з Києва. На малюнку ліворуч зображена на горах Києво-Печерська лавра, праворуч – Старе місто з Софією, Золотими воротами і Михайлівським Золотоверхим монастирем; під горами праворуч – південна частина Подолу.

Джерело: Крізь віки: Київ в образотворчому мистецтві 12 – 20 ст. – К.: Мистецтво, 1982 р., № 52.

Ототожнення споруд сумнівне: якщо КПЛ зліва, то під нею ніколи не було розвиненого міського кварталу з церквами (як нема і зараз). Я думаю так: якщо припустити, що зображення дано в дзеркальному відбитті, тоді оця КПЛ переміститься направо і справді стане Верхнім містом, під яким в суміщенні подано Поділ; а зліва будуть дерев’яна церква на Аскольдовій могилі (внизу), церква Спаса на Берестові і Успенський собор. М.І.Жарких, 12.03.2008 р.