Прийом Янушем Радзівіллом послів Богдана Хмельницького

Вестерфельд Абрагам ван (р. нар. невід. – 1692).

Прийом Янушем Радзівіллом послів Богдана Хмельницького у Києві. 1651 (копія XVIII ст.).

Папір, туш (копія з копії малюнка Вестерфельда). 20: 31,8. Державний музей українського образотворчого мистецтва УРСР, Київ.

Зображений праворуч замок, що стояв на старій Замковій горі (в XVII ст. названа Киселівкою, оскільки на ній жив київський воєвода Адам Кисіль, а пізніше – Флорівською). Збудований він у першій половині XVII ст., після того, як дерев’яний замок, зведений у 1541-1548 pp. майстром Іваном Служкою, згорів 1608 р. Замок оточують високі дерев’яні стіни, приземкуваті восьмикутні вежі з наметовими дахами. Навколо замка – широкі тераси.

Джерело: Крізь віки: Київ в образотворчому мистецтві 12 – 20 ст. – К.: Мистецтво, 1982 р., № 53.

Загально поширена думка, що тут зображено Київський замок, цілком помилкова. Згідко міркувань Я. Смирнова, тут зображено Горваль або Річицю (в сучасній Білорусії) [Смирнов Я. И. по их копиям к.18 в. – «Труды 13-го археологического съезда», М., 1908 г., т. 2].