2010 р. Софія та Лавра можуть зникнути зі списку ЮНЕСКО

Дата: 10.11.2010

Майже весь минулий тиждень керівництво Софії Київської, Печерської лаври, представники вітчизняних міністерств та бізнесмени спілкувалися із заступником директора ЮНЕСКО Франческо Бандарином. Вже не секрет, що Софія Київська через скандальну забудову може бути виключена зі списку ЮНЕСКО, а разом з нею – Печерська лавра, оскільки у списку Всесвітньої спадщини їх розміщено під одним номером. А все – через «проблемні» будівництва, які тривають у буферній зоні історичних пам’яток. Будинки доводять до аварійного стану, зносять, а на їх місці зводять сучасні зі скла та бетону.

За невідповідність стилю можуть і вилучити зі списку ЮНЕСКО, як це зробили з німецьким Дрезденом. Це місто, номіноване об’єктом «Долина ріки Ельби», було внесено до списку ЮНЕСКО в 2004 році завдяки культурному ландшафту, що зберігся незмінним від XVIII-XIX ст. Проте вже за два роки Дрезден потрапив до переліку об’єктів під загрозою – до цього призвело заплановане будівництво масштабного моста через Ельбу (він порушував цілісність архітектурно-природного комплексу й закривав панораму історичного Дрездена).

Його врешті виключили з переліку ЮНЕСКО цього року, на 33-й сесії Комітету в Севільї. Отже, як бачимо, організація налаштована дуже серйозно і, якщо вважатиме за потрібне, без сумніву виключить той чи інший об’єкт зі списку культурної спадщини.

Напевно через це, аби європейська перевірка не вгледіла зайвого, вітчизняні чиновники ретельно опікувалися «високим начальством». До заступника директора ЮНЕСКО не підпускали не те що нікого «лівого», а навіть і журналістів. Проте кореспондентам усе-таки вдалося з ним поговорити. Як виявилося, пан Бандарин дуже незадоволений станом деяких об’єктів.

– Деякі забудови вочевидь невдалі. Через це, на мою думку, існує потреба в програмі так званої «урбаністичної реабілітації». Чимало об’єктів, які я бачив у буферній зоні, є, насправді, дуже поганими, – зізнався поважний гість.

Італійський ревізор також розповів, що будівля, яку зводять у буферній зоні Софії Київської, частково перекриє хрести святої Софії. Це є прямим порушенням і підставою для запису України до Червоної книги ЮНЕСКО. Втім, директор заповідника «Софія Київська» великої проблеми у будівництві не вбачає.

Чіткого законодавства стосовно забудови буферної зони за двадцять років в Україні так і не створили. Тож «бувалі» бізнесмени легко знаходять шпарини в законах, аби в центрі Києва звести чергову багатоповерхівку «з видом» на подвір’я Софії Київської.

Та й Печерська лавра теж не надто відстає від своєї сусідки по списку ЮНЕСКО. За словами колишнього директора заповідника Сергія Кролівця, Лавра поступово перетворюється на музей зруйнованих пам’яток.

– За останні 10 років зруйновано 10 об’єктів. Серед них – келії Гостинного двору, киворій і колодязь Св. Феодосія і Св. Антонія, плитняк Економічного проїзду та інші, – зазначає екс-глава Лаври. Існують також проблеми із забудовою буферної зони. Зокрема, око перехожих на Лаврському провулку дивують своєю невідповідністю куби, паралелепіпеди та трикутники прямо на валах Цитаделі якоїсь японської чи французької фірми, і це все – в охоронній зоні об’єкта.

Гендиректор Національного Києво-Печерського заповідника Марина Громова щиро дивується такій увазі преси до цього питання, мовляв, проблеми жодної немає…

– На сьогодні питання про виключення, яке дуже гостро обговорюється мас-медіа, не стоїть, – пояснює пані Громова.

За словами Франческо Бандарина, у списку ЮНЕСКО, до якого включено Софію Київську і Печерську лавру, налічується 911 світових об’єктів культурної спадщини, і багато з них мають проблеми з будівництвом у своїх буферних зонах.

– У випадку із Софією будівництво підійшло надто близько, – заявляє пан Бандарин. – І наше завдання полягає в тому, щоб допомогти вам збалансувати питання розвитку міста та збереження культурних пам’яток.

Утім, візит Франческо Бандарина був швидше дипломатичним – справжні ревізори розпочнуть перевірку вже цього тижня.