2011 р. Більшість будинків на Андріївському під загрозою знищення

Дата: 24.05.2011

У неділю на Андріївському узвозі провели інвентаризацію. Представники громадських організацій, історики й захисники Києва пройшли по спуску зверху вниз, оцінюючи стан існуючих будинків і перспективи забудови, щоб отримати комплексне бачення ситуації. Про це пише “Газета по-київськи”.

Обстеження почалося з ділянки близько Десятинної церкви, на території якої може розпочатися будівництво. Історики подейкують, що масштабне будівництво може також зашкодити Андріївській церкві, стан стін якої погіршився з початком будівельних робіт з боку Десятинного провулка.

За підсумками інспекції, виявилося, що більшість будинків на Андріївському потребують термінової реставрації. Навіть ті, чиї фасади виглядають пристойно, з тильної, “не туристичної” сторони – обдерті й потріскані. Інші ж мають забиті двері та брудні вікна.

Відомий дослідник київської старовини Михайло Кальницький каже, що нещодавно міська влада обговорювала концепцію реставрації Андріївського спуска, де мова в основному йшла про перекладання інженерних мереж, разом із цим планувалося проведення реставрації фасадів, відновлення втрачених будинків.

“Але на запропоновану концепцію нанесені нові будівлі, які погоджені й будуть будуватися, змінюючи вигляд усієї вулиці й не вписуючись у її архітектуру. Це будівництво напроти будинку Булгакова, будинок № 30, перетин спуска з вул. Фролівською і Боричевим Током”, – сказав він.

Також, за словами історика, наразі на пустирі біля будинку № 32 продають картини й антикваріат. Але уже є проект будівництва п’ятиповерхового офісного центру перпендикулярно вулиці.

Багато будинків виявилися в оренді на найближчі 3-25 років. Наприклад, будинок-музей Івана Марчука може займати приміщення до 2035 року, в особняків в урочищі Гончарі-Кожемяки п’ятирічна оренда.

У ТОВ “Андріївський Плаза”, яке прагне побудувати 10-поверховий багатофункціональний офісний центр на пустирі на перетинанні з вул. Фролівською, оренда закінчується в червні 2011 року. Будівництво ще не почалося, але подані документи, щоб продовжити оренду на 15 років.

Будинки № 19 і 21, поруч із Замком Річарда, належать невідомому власнику, але у планах по обох адресах значиться “багатоповерхова забудова”, під №14-16 вільні ділянки, які до 2021 року знаходяться в оренді ПП “Маркон” (є проект готелю з рестораном на 11 поверхів), відзначає видання.

Будинок № 15-17, відомий як Замок Ричарда планують віддати в оренду ТОВ “Дочірнє підприємство з іноземними інвестиціями Транснешнл Рісорз, Л.Л.З”.

Будинки на вул. Володимирській, 1, і Андріївському спуску, 18, 36а, 30-34в належать якимось фізичним особам.

За словами юриста Марини Соловйової, це найсвіжіші дані про власників, отримані в Київземі, але по декількох ділянках ще треба розібратися, чи законно власники одержали їх у власність.

Члени комісії прикріпили на кожен будинок стікери різних кольорів. Червоний означав, що будинок під загрозою знищення, і таких виявилася найбільше, відзначає видання.

На тижні інвентаризація продовжиться. А 11 червня відбудеться марш захисників Києва, присвячений Андріївському спуску.

“Українська правда. Київ”