2010 р. Микола Томенко: Рішення про будівництво в історичній частині міста Києва, а тим…

Секретаріат Заступника Голови Верховної Ради України

2010 р. Микола Томенко: Рішення про будівництво в історичній частині міста Києва, а тим більше на місці Десятинної церкви - виключне право киян

Дата: 18.11.2010

Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко направив депутатський запит Прем’єр-міністру України та Голові Київської міської державної адміністрації з проханням дати роз’яснення стосовно ситуації, що склалася з будівництвом нової культової споруди на місці розташування пам’ятки архітектури національного значення – Десятинної церкви.

У своєму зверненні Віце-спікер наголосив, що Десятинна церква була першою кам’яною церквою Київської Русі, спорудженою у 988 – 996 роках за часів князювання Володимира Хрестителя. Він також нагадав, що Кабінет Міністрів України своєю постановою від 03.09.2009 р. включив пам’ятку археології «Місто Володимира – дитинець стародавнього Києва з фундаментами Десятинної церкви» до об’єктів культурної спадщини національного значення із занесенням до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Так, за словами М. Томенка, відповідно до розпоряджень Президента України та Кабінету Міністрів України, на сьогоднішній день на території цієї пам’ятки повинні проводитися археологічні дослідження та музеєфікація залишків фундаментів Десятинної церкви. «Проте, останнім часом в засобах масової інформації з’явилися повідомлення про завершення археологічних досліджень та початок будівельних робіт зі зведення на тому ж місці нової церковної споруди», – підкреслив він.

Беручи до уваги, що залишки фундаменту Десятинної церкви є національним та загальноєвропейським духовним надбанням, Заступник Голови Верховної Ради попросив керівника Уряду та КМДА підтвердити чи спростувати інформацію щодо планування будівництва культової споруди на місці фундаменту Десятинної церкви та надати інформацію щодо обсягу робіт, які в даний момент проводяться на її території.

М. Томенко також наголосив, що залишки Десятинної церкви сприймаються громадянами України як національна святиня, а тому влада зобов’язана враховувати думку киян та фахівців в питанні подальшої долі фундаменту. «Рішення про будівництво в історичній частині міста Києва, а тим більше на місці Десятинної церкви – виключне право киян», – наголосив М. Томенко. «А тому це може стати можливим лише після громадського обговорення та відповідного опитування мешканців столиці стосовно надання згоди на будівництво нової культової споруди», – додав він.