Дача (№ 37)

Лариса Толочко

Дача (№ 37)

Фото Петра Тігунова, опубліковане 31.03.2023 р.

Вул. М. Юнкерова, 37. Стоїть окремо в глибині садиби, оточена високими листяними деревами. Є підстави вважати, що автором проекту був арх. Е. Брадтман. Особливість внутрішнього планування свідчить про те, що будівництво велося з метою здавання в оренду окремих кімнат.

Одноповерхова з мансардою, на високому цегляному цоколі, дерев’яна (стіни складено з бруса, ззовні ошальовано), у плані прямокутна. Внутрішнє планування коридорне двобічне. Дах вальмовий по дерев’яних кроквах, з бляшаним покриттям.

Споруджена у формах історизму з використанням елементів неоросійської архітектури. Композиція головного фасаду асиметрична, основний вертикальний акцент споруди – зміщена до флангу триярусна пірамідальна вежа зі шпилем. До основного об’єму прилягають асиметричні поперечній осі закриті веранди, головним мотивом яких є витончені за рисунком і пропорціями дерев’яні різьблені арки, що спираються на здвоєні фігурні дерев’яні колони. Вирішення тильного фасаду також асиметричне. Дах вежі периметрально оперізує різьблений дерев’яний підзор.

Інтер’єр після численних ремонтів повністю змінений.

Пам’ятка – цінний зразок дерев’яної дачної забудови передмістя Києва поч. 20 ст. Тепер адміністративний будинок «Київкурорттеплоенергії».

Література:

ДАК, ф. 163, оп. 7, спр. 1579; Дачник. – К., 1905; Рибаков М. О. Невідомі та маловідомі сторінки історії Києва. – К., 1997; Хайкис С. Окрестности Киева как климатический курорт. – К., 1929.

У Пущі-Водиці згорів унікальний будинок – пам’ятка дерев’яної архітектури початку ХХ ст. Пережив дві світові війни та минулорічні обстріли Пущі-Водиці, але не встояв проти цинічних варварів…

Більше – в довідці Петра Тігунова (31.03.2023 р.)