2012 р. Відповідь Міністерства культури України на запит Українського товариства охорони…

Міністерство культури України

2012 р. Відповідь Міністерства культури України на запит Українського товариства охорони пам’яток історії та культури з приводу виведення Гостинного двору в Києві зі списку пам’яток

30 Кві 2012

до Українського товариства охорони

пам’яток історії та культури

Міністерство культури України розглянуло лист Українського товариства охорони пам’яток історії та культури від 03.02.12 № 5-01, надісланий Адміністрацією Президента України від 13.03.12 № 24-01/140, стосовно виключення будівлі Гостинного двору у м. Києві зі списку пам’яток архітектури Української РСР, що перебувають під охороною держави, та повідомляє наступне.

Гостинний двір, розташований в центрі Контрактової площі на Подолі у Києві, було побудовано у 1809 р. (архітектор Л. Руска) замість старого Гостинного двору (60-і рр. XVIII століття, архітектор І. Г. Григорович-Барський). Тоді було споруджено лише один поверх: пожежа 1811 та війна 1812 року перешкодили Київському магістрату закінчити будівництво. Проект було перероблено на одноповерховий та затверджено.

У 1828 р. Гостинний двір відновив і частково перебудував архітектор А. І. Меленський. В другій половині XIX століття Гостинний двір знову перебудували (було замуровано арочні галереї, довільно пробито отвори вікон тощо).

До 1970-х рр. XX століття автентичний Гостинний двір уявляв із себе одноповерхову споруду та був об’єднуючим центром Контрактової площі. На початку 80-х років було проведено так звану реставрацію за проектом пристосування архітектора В. П. Шевченко (з використанням креслень первинного проекту Л. Руска).

У 1979 р. – тобто задовго до здійсненої у 1983-1990 рр. реставрації споруди (а фактично – розбирання та нового будівництва) – постановою Ради Міністрів УРСР від 06.09.79 № 442 Гостинний двір у тодішньому його вигляді було занесено до списку пам’яток архітектури Української РСР (охоронний № 872). Відсоток втрат первісного виду пам’ятки на той момент оцінювався у 70%.

Перед початком робіт були виконані необхідні інженерно-технічні дослідження і встановлено, що технічний стан будівлі вкрай незадовільний – всі конструктивні елементи виявилися непридатними до експлуатації, тому старі стіни та фундаменти старого Гостинного двору були повністю розібрані. Таким чином, на момент початку реставраційних робіт пам’ятка архітектури була повністю втрачена. На місці старої одноповерхової будівлі було споруджено абсолютно нову, двоповерхову, яка змінила не лише архітектурно-планувальну суть, але й об’ємний вигляд первісної споруди.

Отже, фактично, йдеться про дві абсолютно різні будівлі Гостинного двору (спільна в них лише назва) – повністю втрачена пам’ятка архітектури, що існувала до 1979 року та була занесена до списку пам’яток Української РСР, і сучасна споруда, що не має історичної цінності, оскільки на 100% є новобудовою 1983-1990 років.

Принагідно зазначаємо, що згідно з пунктом 4 Прикінцевих положень Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про охорону культурної спадщини” об’єкти, включені до списків (переліків) пам’яток історії та культури республіканського чи місцевого значення відповідно до Закону Української РСР “Про охорону і використання пам’яток історії та культури”, до вирішення питання про їх включення (невключення) до Реєстру вважаються пам’ятками відповідно національного чи місцевого значення.

Слід зазначити, що 2011 року на замовлення АТЗТ СНРПБВП “Укрреставрація” провідними фахівцями Українського державного науково- дослідного та проектного інституту “УкрНДІпроектреставрація” було проведено наукове дослідження з визначення історико-культурної цінності зазначеного об’єкта. Висновком наукової експертизи фахівців інституту, затвердженим відповідним рішенням президії Науково-методичної ради з питань реставрації та реконструкції історичного середовища Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, констатовано: сучасна будівля Гостинного двору не відповідає жодним критеріям, визначеним пунктом 10 Порядку визначення категорій пам’яток для занесення об’єктів культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.01 № 1760, тобто не містить предмету охорони і не може вважатися пам’яткою.

Крім того, вона не підлягає державній реєстрації на підставі частини 2 статті 13 Закону України “Про охорону культурної спадщини” (як сучасна споруда, створена за старовинними проектами чи науковими реконструкціями). Означений висновок погоджено на засіданні Науково-методичної ради з питань охорони культурної спадщини Міністерства культури України 23 листопада 2011 року.

Крім того, на виконання протоколу № 58 засідання Кабінету Міністрів України від 15.08.11 Міністерством культури було забезпечене проведення громадського обговорення шляхом розміщення повідомлення про проведення зазначеного обговорення на офіційному веб-сайті Міністерства культури України.

За результатами проведення громадського обговорення зауважень та пропозицій від громадськості не надійшло.

Зважаючи на викладене, будівлю Гостинного двору на Контрактовій площі, 4 у м. Києві постановою Кабінету Міністрів України від 15.08.11 № 1380 виключено із списків пам’яток архітектури Української РСР, що перебувають під охороною держави, затвердженого постановою Ради Міністрів УРСР від 24.08.63 № 970.

Директор Департаменту культурної спадщини

та культурних цінностей А. М. Вінграновський