2007 р. У четвертій башті «Київської фортеці» створять музей

Дата: 20.03.2007

Київрада ухвалила рішення реконструювати за рахунок інвесторів четвертую башту історико-архітектурного музею “Київська фортеця”. Приміщення башти Київрада планує передати в довгострокове користування підприємцеві Сергію Таруті, який має намір розмістити там колекцію археологічних старовин “Платар”, що належить йому.

Незадоволення із цього приводу висловили працівники Інституту археології, на думку яких всі предмети колекції пана Тарути є знахідками так званої “чорної археології”. А керівництво музею “Київська фортеця” побоюється, що в башті замість музею можуть влаштувати казино.

Четверта башта, розташована на вул. Старонаводницькій, 2, була передана на баланс історико-архітектурного музею “Київська фортеця” в 2002 році. Будівля башти включена в комунальну власність Києва і, згідно ухвалі Ради міністрів УРСР від 1979 року, є пам‘яткою архітектури державного значення.

15 березня на останній сесії Київради було ухвалено рішення включити четвертую башту “Київської фортеці” в список “будинків комунальної власності, які підлягають реконструкції або реставрації за залучені кошти інвесторів”.

Голова постійної комісії Київради по культурі Олександр Прогнимак повідомив, що переговори з численними організаціями і колекціонерами старизни завершилися “на користь розміщення в цій башті музейної експозиції колекції археологічної старовини ‘ Платар”, що належить голові ради директорів корпорації “Індустріальний союз Донбасу” Сергію Таруті і сім‘ї загиблого бізнесмена Сергія Платонова. Ця колекція складається з археологічних старожитностей від трипільської культури до Середньовіччя.

“Башта буде реконструйована за рахунок інвесторів, яким небайдужа культура, а жителі столиці придбають три з половиною тисячі квадратних метрів під музеї трипільської і скіфської культури”, – сказав Прогнимак.

Конкурс на реставрацію четвертої башти ще не проводився. Положення про проведення конкурсу поки тільки готується Головним управлінням економіки і інвестицій Київської міської держадміністрації.

Керівництво музею “Київська фортеця” побоюється, що будівлю четвертої башти може спіткати доля інших історичних цінностей, відданих на відкуп міським властям. “У рішенні Київради не згадано ім‘я Сергія Тарути, тому вірити їм не можна. Пан Тарута обіцяє виділити близько тридцяти п‘яти мільйонів гривень на реконструкцію і устаткування башти, але хто-небудь запропонує більше, і там зроблять казино або, наприклад, музей ультрасучасного мистецтва”, – поділився з своїми побоюваннями директор музею, заслужений працівник культури України Вячеслав Кулінич.

У Національному інституті археології незадоволені, що в четвертій башті буде розміщена колекція Сергія Тарути. Вчений секретар інституту Олексій Корвін-Піотровський стверджує, що колекція складається з “крадених речей”.

“Це предмети так званої ‘чорної археології, знайдені в результаті несанкціонованих розкопок, і якщо Сергію Таруті на державному рівні віддадуть це приміщення під його колекцію, це означатиме, що наша держава заохочує злодіїв і бариг”, – вважає експерт.

Джерело: “Київський портал”