2011 р. Бригінець просить Попова і Колеснікова не допустити руйнування Київської фортеці

Голова комісії Київради з питань культури і туризму Олександр Бригінець офіційно звернувся до голови КМДА Олександра Попова та голови Комітету з підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу Бориса Колеснікова з вимогою не допустити руйнування пам’ятника – Київської фортеці.

Депутат нагадав, що 29 квітня на території фортеці почалися будівельні роботи, внаслідок яких знищено частину валу. Роботи проводили на відстані декількох десятків метрів від унікальної споруди музею Косий капонір (каземат).

Бригінець зазначає, що забудовник відкопав оборонні вали XIX століття і почав встановлювати палі без законних на це документів та без погодження з музеєм.

З посиланням на директора музею В’ячеслава Кулинича депутат зазначає, що між міською владою та керівництвом стадіону Олімпійський була домовленість лише про реставрацію схилу.

“Найбільш прикро те, що знищення пам’яток відбувається під приводом підготовки до Євро-2012. Євро ще не почалося, а його жертви вже є. Раніше я, як голова комісії, робив все можливе, щоб передати об’єкт в державну власність, адже тільки так можна було захистити пам’ятки від мера Леоніда Черновецького, який їх знищував. Зараз до цього процесу долучилася і держава”, – заявив Бригінець.

Він зазначив, що Київська фортеця є одним з претендентів на звання семи чудес України в категорії “фортеці”. Це найбільша земляна фортеця в Європі.

“У Президента є шанс показати, як він особисто піклується про пам’ятники. Оскільки за цим проектом стоять перші особи Кабміну. Їх усунення і передача до суду була б непоганим свідченням того, що влада не захищає своїх мерзотників”, – сказав Бригінець.

Депутат зазначив, що Національний музей Київська фортеця – унікальна пам’ятка XVIII-XIX ст.,яка ще не до кінця розкрита киянами як частина історії міста.