2011 р. Зону гостинності до Євро-2012 збудують на місці музею?

Дата: 10.05.2011

Музей “Київська фортеця” опинився у центрі будівельного скандалу – біля підніжжя військового укріплення “Косий капонір” розпочалися роботи з будівництва “зони гостинності” для гостей Євро-2012. Роботи почали перед травневими святами, пише “Сегодня”.

За словами голови комісії з питань культури Київради Олександра Бригинця, забудовники розкопали військовий вал і почали вбивати палі без погодження з музеєм. “Ще п’ять років тому НСК намагався забрати в нас цю ділянку під свої корти, але ми не дали. Судилися з ними й виграли суди. А тепер вони під виглядом Євро й зони гостинності все-таки вал зруйнували для своїх інтересів!”, – сказав директор “Київської фортеці” В’ячеслав Кулинич.

Тим часом в НСК “Олімпійський” кажуть, що пам’ятку не руйнують, навпаки, біля “капоніра” обладнають спеціальну стежку, по якій туристи зможуть пройти уздовж укріплення й помилуватися ним.

“Ніяких “військових валів” там немає, ми проводили нараду із цього приводу з фахівцями, де були й архітектори. Усі дозволи, включаючи “Укрдержекспертизу”, дозволу на знесення зелених насаджень, на початок будівництва в нас є. Я вважаю, що ця проблема кимось надумана”, – сказав начальник управління перспективного будівництва НСК Дмитро Ковальчук.

На цьому ж наголосив і заступник голови КМДа з питань підготовки до Євро-2012 Анатолій Голубченко: “Ніякої історичної цінності цей вал не становить. Ми розбиралися в цій ситуації. На цьому місці вже кілька разів щось будували”.

За задумом будівельників, зона гостинності до ЧЄ буде складатися з двох частин. В одній буде трирівневий паркінг, антидопінговий комітет і музей спорту. А в іншій – прес-центр і зона для 10 тисяч гостей з кафе. Після того як чемпіонат закінчиться, на цьому місці планують відкрити тенісні корти, льодову арену, і тренажерний центр.

Видання відзначає, що це не перший скандал навколо музею “Київської фортеці” – наприкінці грудня 2006 року, під новий рік, на території музею знесли історичний Київський телеграф, а 9 травня 2007 року на території музею знесли ще один будинок – між будинками по вул. Щорса, 42 і 44. Це була пам’ятка Васильківського укріплення, а тепер на цьому місці стоїть висотка.

Джерело: “Українська правда. Київ”