2011 р. Скандальне руйнування Київської фортеці призупинено

Дата: 17.05.2011

Комісія з розслідування законності проведення робіт на території Національного історико-архітектурного музея «Київська фортеця» звернулася до представників НСК «Олімпійський» з вимогою припинити будь-які будівельно-монтажні роботи до з’ясування обставин та отримання висновків комісії. Відповідну ініціативу висунув член комісії, голова комісії Київради з питань культури та туризму Олександр Бригинець.

«Комісія з’ясувала, що жодна організація, яка займається пам’яткам, в тому числі Науково-дослідний інститут пам’яткоохоронних досліджень Міністерства культури України не давали висновків на підставі яких може вестися будівництво на території Київської фортеці. Крім того, роботи по створенню зони гостинності почалися без дозволів самого Національного музею та висновків археологів, істориків, спеціальних організацій, що є найбільшою проблемою цього об’єкту і деяких інших скандальних об’єктів в Києві», – розповів О. Бригинець по закінченню першого засідання комісії.

Депутат повідомив, що існує проблема із межами пам’ятки національного значення – Київської фортеці. А саме, межі Національного музею «Київська фортеця» існують, але межі пам’ятки – комплекс валів фортеці – виходять за рамки музею. Тому, комісія дала доручення спеціальним службам встановити на будівництві реальні візуальні межі між стадіоном і музеєм, що будуть перенесені з карти на реальну місцевість. Таким чином, всі члени комісії зможуть переконатись в якому місці і наскільки забудовники вийшли за межі своєї території.

«Але, незалежно від того, на чиїй території знаходяться частини пам’яток (чи на території музею чи на території приватного, або державного власника) знищувати їх – злочин. Тому, переконаний, окрім зони пам’ятки – музею «Київська фортеця» і «Косий капонір» як її частини, треба встановити охоронну зону пам’ятки, якої національний музей досі не має», – переконаний О. Бригинець.

Як повідомили представники НСК «Олімпійський» був вибір: знищувати понад 3 тис дерев в рекреаційній зоні біля стадіону «Олімпійський», відмовитися від проведення фіналу Євро-2012 в Києві , або вести будівництво в тому вигляді, яке є зараз – саме цей варіант вибрав комітет з підготовки Євро-2012. При цьому і представники НСК «Олімпійський» і деякі представники КМДА наполягали на тому, що руйнації історичного об’єкта не відбувається, а знищуються об’єкти, які не мають історичної цінності. Знову таки, документального підтвердження теорії забудовників від археологів та істориків немає.

«Плани НСК «Олімпійський», які затвердженні численними підрозділами Кабміну і КМДА – по суті повна зміна конфігурації земельного профілю в районі Косого капоніру – відбувається без урахування автентичності, а так як зручніше забудовникам. В підсумку вали і бастіон Косого капоніра змінять форму настільки, що Капонір треба буде називати не «косим», а «прямим», – обурений О. Бригинець.

Як стало відомо музей погодився лише на проведення реставрації валів, знищення яких представники НСК «Олімпійський» і вважають реставрацією, навіть не здогадуючись, що згідно Законодавства реставраційні роботи проводяться відповідно до Проекту реставраційних робіт, якого в даному випадку не існує.

Нагадаємо, 28 квітня почалися будівельні роботи на території Київської фортеці, які призвели до знищення історичних споруд. У зв’язку із цим, 12 травня за розпорядженням голови КМДА О. Попова було створено комісію з розгляду питань, пов’язаних з проведенням НСК «Олімпійський» будівельно-монтажних робіт на території земельної ділянки історико-архітектурної пам’ятки-музею «Київська фортеця», перше засідання якої відбулося сьогодні.