2011 р. Столичні музейники заступились за «Київську фортецю»

Дата: 16.05.2011

Музейники виступили проти нищеня Національного історико-архітектурного музея «Київська фортеця» і стали на захист свого колеги – директора музея Вячеслава Кулініча, якого можуть звільнити через його принципову позицію щодо нищення земляних валів музею задля потреб Євро-2012.

Відповідний лист на ім’я голови Комітету з підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 р з футболу Б. В. Колеснікова був переданий голові комісії Київради з питань культури та туризму Олександру Бригиинецю перед проведенням круглого столу «Київ і музеї», присвяченого обговоренню проблем музейних закладів. Лист підписаний керівниками 10 київських музеїв.

«Моя особиста позиція як голови комісії повністю співпадає з позицією керівників музеїв. Історичні і культурні об’єкти не можна нищити ні в якому разі, навіть якщо приводом слугує така поважна подія як Євро-2012. Чемпіонати починаються і закінчуються, а об’єкти культурної спадщини повинні залишитися назавжди», – заявив О. Бригинець.

Нагадаємо, 29 квітня 2011 року на території фортеці почалися будівельні роботи, внаслідок яких знищено частину валу. Роботи зі зведення гостинної зони в рамках підготовки до «Євро-2012» проходили на відстані кількох метрів від унікальної споруди – музею Косий копанір.