2010 р. Над садибою художника Мурашка нависла загроза знищення

Віктор Чухліб

Дата: 28.11.2010

Київська територіальна громада може позбутися ще однієї визначної історичної та культурної пам’ятки – трьох будинків відомого українського художника Олександра Мурашка, що розташовані на вулиці Мала Житомирська і входять до архітектурно-заповідної зони “Софія Київська”.

Про це на сьогоднішній (26 листопада 2010 року) прес-конференції в УКРІНФОРМі “Руйнування пам’яток культурної спадщини в історичній частині Києва. Садиба Мурашків під загрозою знищення” розповіли її організатори – голова постійної комісії Київради з питань культури і туризму Олександр Бригинець, громадський інспектор Головного управління охорони культурної спадщини Київської міської державної адміністрації Олександр Глухов, заступник голови Українського товариства пам’яток історії та культури Микола Пархоменко, повідомляє кореспондент агентства.

За словами О. Глухова, усі три будинки по вулиці Малій Житомирській (12-а,12-б та 14-а) є садибою родини відомого українського художника Олександра Мурашка. Вони розташовані в охоронній зоні ансамблю споруд Софійського собору і є цінними пам’ятками культури. Однак це не спиняє нинішніх скоробагатьків, ласих на дорогоцінну землю в середмісті столиці.

З допомогою різних юридичних махінацій і без широкого розголосу вони спромоглися перевести ці будинки з комунальної власності Шевченківського району в підпорядкування приватній фірмі, причому разом з їх мешканцями. Згодом ця фірма передала будинки на баланс іншій фірмі. Мета цієї оборудки проста – виждати, коли садиба Мурашків почне руйнуватися, і на її місці звести сучасні висотки. “Відбулася крадіжка будинків через підставних осіб разом із людьми”, – констатує О. Глухов.

Такий сценарій розвитку подій мав би місце, якби мешканці зазначених будинків не забили на сполох і не підключили до цієї справи громадськість та прокуратуру району, яка опротестувала такі обурудки, зазначає О. Бригинець. Проте ці будинки ще й досі не повернуті до комунальної власності району. Інвестори вичікують, коли вони остаточно зруйнуються, щоб довести розпочату справу до кінця.

“Хто б не був власником історичних будинків, вони мають бути такими, як є, бо це історична пам’ять народу”, – зазначив він. Тому великі надії депутат Київради покладає на нове керівництво міста, яке пообіцяло взяти садибу Мурашків під особистий контроль.

Джерело: УКРІНФОРМ