2011 р. У Києві відкриють Музей українського модерну

Дата: 20.02.2011

Незабаром у столиці з’явиться Музей українського модерну. Його планують створити на базі “садиби Мурашка” (вул. Мала Житомирська 12-14) у рамках проекту з відтворення історичного вигляду цього кварталу. Про це повідомляє забудовник – ТОВ “Вестига”. В експозиції нового культурного об’єкта буде відбита не тільки творчість знаменитого художника й видатного киянина Олександра Мурашка, але й досягнення інших представників українського мистецтва й архітектури першої чверті ХХ століття, повідомили у прес-службі компанії.

За словами прес-секретаря компанії Олександра Караваєва, наразі завершується розробка концепції забудови об’єкта й уже ведуться переговори з провідними українськими архітекторами, що мають досвід реалізації подібних об’єктів.

“Ми вже почали переговори, приміром, з архітектурними бюро Олександра Костовецького і Юрія Лосицького. Обидва архітектори мають великий досвід реставрації стародавніх будинків зі збереженням стилістики й логіки забудови цілих кварталів у центрі Києва”, – сказав він.

Караваєв також додав, що забудовник повністю усвідомлює те, що будинки кварталу по вул. Мала Житомирська, 12-14 перебувають в аварійному стані, і зараз мова йде фактично про їхній порятунок.

“Ми плануємо в стислий термін завершити проектно-дослідницькі роботи, потім провести низку консультацій із представниками громадськості й творчої інтелігенції Києва. Після чого приступити до безпосередньої реалізації проекту. Що ж стосується Музею українського модерну, то ми вже ведемо переговори з низкою відомих меценатів, які візьмуть під свою опіку цей культурний об’єкт”, – сказав він.

У компанії запевнили, що всі роботи з реставрації кварталу по вул. Мала Житомирська будуть виконані з урахуванням вимог чинного законодавства по охороні культурної спадщини. А також, з урахуванням кращої міжнародної практики забудови історичного центру європейських столиць.

Як відомо, чотири будинки на вулиці Малій Житомирській, 1909 року будівництва, відомі як Садиба Мурашка, знаходяться під загрозою знищення. Подейкують, що ці будівлі належать зятю мера Києва Леоніда Черновецького Олександру Супруненку. Зокрема, ділянку землі по Малій Житомирській, 12-а, -б, і 14-а, 14-б, де знаходиться садиба, ще в 2007-му Київрада передала ТОВ “Пентеон-Інвест” для будівництва готельно-житлового комплексу.

Джерело: “Українська правда. Київ”