Блюдо

Блюдо

Розмір зображення: 714:800 піксел

Блюда робили різної форми – круглі, овальні, рідше прямокутні. Оздоблювались вони рослинним орнаментом, що був найбільш поширеним у другій половині XVII ст. На блюдах, які виготовляли на замовлення, викарбовували герби власників; водночас вони правили й за прикрасу. Цікавим зразком такого типу посуду може бути гравіроване срібне блюдо, експоноване на виставці Києво-Печерського історико-культурного заповідника (КПЛ, № 1904). Воно невеликих розмірів, має овальну форму. Його орнаментальні прикраси побудовані за принципом замкнутих композицій. На середині дна викарбувано герб, за емблему якого взято хрест, поставлений на літеру «М». Зверху, над хрестом, – шестикутна зірка. Навколо емблеми, на овальному геральдичному щитку, складний напис з окремих літер: І, Н, Т, А, МК, ГІР, Е, К, К, Е, Б, А, Л, який розшифрувати не вдалося. Весь простір навколо герба гладкий. І лише борти блюда оздоблені гравірованим ніжним рослинним орнаментом у формі бігунця. Добре продумана композиція надає творові великої виразності. В роботі відчувається неабиякий смак і вправна рука майстра, ім’я якого, на жаль, не встановлено (с. 70 – 71).

В золотарстві використовувались і орнаментальні рамки аркушів книг. Наприклад, на гравірованому срібному блюді (КПЛ, № 1904) орнаментальна смуга борту нагадує орнаментальну рамку напрестольного євангелія київського друку 1707 р. (с. 96)

Срібне блюдо, гравіроване, з гербом. XVII ст. Києво-Печерський державний історико-культурний заповідник, № 1904

Джерело: Петренко М.З. Українське золотарство 16 – 18 ст. – К.: 1970 р., с. 70.