Дароханительниця

Дароханительниця

Золотарські вироби кінця XVII – XVIII ст. часто наслідують архітектурні форми. Так, дарохранильниці трактуються в формі трибанних церков або дзвіниць з грушовидними банями, поширеними в той час на Україні. Ціавим зразком таких виробів є дарохранильниця у формі трибанної церкви, що зберігається в фондах Києво-Печерського історико-культурного заповідника (КПЛ, № 808). В плані вона хрестоподібна і має начебто три об’єми, розміщені в ряд зі сходу на захід. Середня, найбільша частина, виступає на південь і північ. Над кожною частиною встановлено сферичну, з незначним перехватом, баню, яка завершується дуже чепурною маківкою, типовою для українських церков кінця XVII – XVIII ст. Бані прикрашені гравірованим рослинним орнаментом, маківки і хрести – позолочені, що надає дарохранильниці мальовничого вигляду. Стінки дарохранильниці на 1/3 від низу членуються по горизонталі стрічкою. На бічних виступах – литі фігури святих на повний зріст, під ними – задумані сидячі постаті євангелістів з символами. Обабіч святих – голівки чотирикрилих серафимів. Площини стінок оздоблені гравірованим орнаментом у вигляді плетених смужок.

Простота композиційного рішення, витриманість пропорцій, стриманість орнаментальних прикрас надає дарохранильниці чітких і струнких форм. За композицією дарохранильниця дуже близька до Хрестовоздвиженської церкви Києво-Печерської лаври, побудованої в 1700 р. (с. 96 – 97)

Срібна гробниця в формі трибанної церкви. XVII ст. Києво-Печерський державний історико-культурний заповідник, № 808

Джерело: Петренко М.З. Українське золотарство 16 – 18 ст. – К.: 1970 р., с. 100.