Людмила Проценко

2011 р. Звід пам’яток Києва

489.4.21. Поховання Димитріана (Щербака) 1921 (іст.). На південний захід від церкви Різдва Пресвятої Богородиці, біля оборонного муру.

Димитріан (світське ім’я – Щербак Дмитро; 1864, м. Білопілля, тепер Сумська обл. – 21.12.1921, Київ) – архімандрит. Вступив до братії Києво-Печерської лаври 1877, прийняв постриг у чернецтво 1888, крилошанин собору Успіння Пресвятої Богородиці.

З 1890 – ієродиякон при митрополичому хорі, з 1905 служив у соборі Успіння Пресвятої Богородиці, духівник.

З 1907 – благочинний, 1911 – ігумен, з 1912 – доглядач Дальніх печер. Соборний старець, еклезіарх. З 1917 – архімандрит.

На могилі стояв металевий хрест з написом на металевій дошці. 1991 монастир встановив пам’ятник з полірованих блоків чорного граніту (габро) із завершенням у вигляді аналою з хрестом. На чоловому боці – меморіальний напис та епітафія. Могилу обнесено металевими ажурними гратами.

ЦДІАУК, ф. 128, оп. 1 черн., спр. 358.