1913 р. Загальний вигляд із заходу

Їжакевич Іван Сидорович (1864 – 1962).

Вигляд флігелів Києво-Печерської лаври.1905-1906.

Папір, наклеєний на картон, олія. 12,5: 32,5. Державний музей українського образотворчого мистецтва УРСР, Київ.

Крізь дерева, праворуч, – бароккові фронтони відомого Ковнірівського корпусу лаври, названого іменем колишнього лаврського кріпака, будівничого С. Д. Ковніра, який у 1744-1745 pp. реконструював кам’яну будівлю пекарні з проскурнею, надбудувавши над нею другий поверх, а також прибудувавши двоповерховий будинок книжкової крамниці. Ковнір збудував також знамениті п’ять фронтонів нової споруди. В радянський час вона була досліджена і реставрована під керівництвом архітектора М. М. Говденко. Тепер тут міститься музей історичних коштовностей України. За фронтонами і дахом Ковнірівського корпусу – Онуфріївська вежа. Ліворуч – фронтон економічного корпусу.

Джерело: Крізь віки: Київ в образотворчому мистецтві 12 – 20 ст. – К.: Мистецтво, 1982 р., № 212.