2011 р. Влада закриває очі на будівництво на Гончара

Христина Заник

Дата: 26.02.2011

“Там будівництво не ведеться”, – відповів керівник Головного управління містобудування, архітектури, капітального будівництва та житлового забезпечення Михайло Кучук на запитання журналіста “Свідомо” про відновлення будівельних робіт на Гончара, 17-23. Він сказав, що пересвідчився у цьому на власні очі.

У відповідь на інформацію про наявність фотографій з будівельного майданчика, які надала місцева мешканка та активістка проти забудови Ірина Нікіфорова, Кучук впевнено сказав: «Я там був у відповідь на її (активістки – «Свідомо») скаргу. Ніхто не працював, я можу це підтвердити».

21 лютого Ірина Нікіфорова повідомила, що в буферній зоні Софії Київської відновили будівельні роботи всупереч заявам прем’єр-міністра, намірам міської влади скасувати незаконні землевідводи та готовності демонтувати скандальні споруди, чисельним приписам прокуратури, органів Держкультспадщини та суворим рекомендаціям та попередженням ЮНЕСКО про можливе внесення Софії Київської у “чорний список”.

Керівник управління містобудування зазначив, що влада не дозволить піднімати будівлю вище архітектурного ансамблю, але наголосив: про знесення об’єкту не йдеться. Він зазначив, що міська адміністрація може ще впливати на ті місця, де роботи не почалися, на відміну від Театральної, де вони вже завершуються. Зокрема, своєю заслугою він назвав те, що не пущено в хід ряд об’єктів, де планувалися забудови. Серед них – на вулицях Богданівській та Луначарського.

Михайло Кучук курує Головне управління містобудування, архітектури, капітального будівництва та житлового забезпечення з грудня минулого року. Одесита, який свого часу заступником екс-мера Одеси Едуарда Гурвіца, знайомі характеризують, як “хитрого, дуже обережного”. Вони стверджують, що на ньому лежить відповідальність за всю хаотичну забудову Одеси, що виросла у відсутності Генплана. Також його брат В’ячеслав Кучук створив організацією, яка допомагає отримувати дозволи на будівництво.

18 лютого будівництво на Гончара відновили, не зважаючи на рішення Шевченківського суду у 2008 році та Апеляційного суду у 2010 році, що підтвердив правомірність цього рішення, а також припису прокуратури від 2009 року про скасування будівельних робіт.

В жовтні 2009 року ЮНЕСКО/ІКОМОС вимагало негайно зупинити будівельні роботи на вулиці Гончара, 17-23. Саме через цю забудову у липні на 34 сесії ЮНЕСКО Софія і Лавра ледь не потрапили до так званого “Чорного списку”. Після тривалих протестів мешканців та численних звернень ЮНЕСКО у липні незаконне будівництво нарешті було зупинено. Але незважаючи на це, квартиру в майбутньому 9-поверховому будинку “Fresco Sofia” можна було придбати вже тоді.