Михайло Дегтярьов

532.6. Будинок iгуменi, 1818 – 19 (архіт.).

Корпус № 10. На південний схід від собору Вознесіння Господнього.

Споруджено на кошти, видiленi з царської казни, за проектом та під наглядом арх. А. Меленського. 1844 проведено капітальний ремонт з переплануванням під керівництвом майстра М. Горєлова. У цей час споруду оточено дерев’яною огорожею на підмурку. 1989 за розробленим в iнституті «Укрпроектреставрація» проектом (арх. З. Нестеровська) здійснено реставрацію будинку. В радянський час тут розміщувалися рiзнi державні установи.

Одноповерховий з підвалом, мурований, тинькований, у плані хрещатий, наближений до прямокутного (видовжений по осі південний схід – пiвнiчний захід). Дах вальмовий. Планування коридорного типу з двобічним розташуванням приміщень. Перекриття балкові, над підвалом – склепінчасті. Зведений у стилі класицизм. Композиція плану та фасадів симетрична відносно центральних осей.

Ризаліт на головній осі чолового (пiвденно-захiдного) фасаду завершено трикутним фронтоном. Обабіч – перехідні двоколонні портики iонiчного ордера у формі чверті кола в плані. Фасади завершує карниз нескладного профілю з модульйонами. Стіни бічних крил та наріжжя центрального ризаліту декоровано дощаним рустуванням. Перемички прямокутних вiконних прорiзiв оформлено рустами та замковими каменями.

Будинок – оригiнальний зразок цивiльної житлової споруди у стилі класицизм, один з найкращих творів арх. А. Меленського.

Література:

ЦДІАУК, ф. 127, оп. 216, спр. 8; ф. 167, оп. 2, спр. 4; Игнаткин И. А. История планировки и застройки Киева в начале ХІХ в.: [Диссертация]. – К., 1962.