2009 р. Як жив мер ХVIII століття

Інна Філіпенко

Дата: 20.01.2009

Столичні науковці взялися за нелегку справу – реставрувати будинок купців Кисилівських, якому налічується вже понад 200 років. Ця пам’ятка архітектури входить у десятку найстаріших споруд у Києві. А син купця Івана Кисилівського Григорій був останнім київським війтом – тобто мером міста. Працівники Центру археології Києва, ініціатори реставрації, сподіваються, що через кілька років будинку нададуть вигляду, який він мав у ХVІІІ столітті, а ще створять тут музей-садибу і покажуть, як жив останній війт Києва.

– Цей будинок – один із небагатьох, який пережив нищівну пожежу 1811 року, Другу світову війну і встояв за часів активної розбудови міста, – розповіла науковий співробітник Центру археології Києва Владислава Крапивка.

– Аби відновити унікальний будинок, потрібен не тільки час, а й значні кошти. Нині відновлено фасад будинку, а в одній з кімнат реконструйовано піч. І хоча це тільки бутафорія, але плитка, якою вона обкладена, – справжня, ще з ХVІІІ століття. Оскільки з часом усі споруди ніби вростають у землю й стають трохи нижчими, ми хочемо відновити ще й кладку фундаменту будинку, яка нині невидима.

Як зазначають науковці, діяльність Григорія Кисилівського запам’яталася киянам тим, що з 1828 року він утримував власним коштом київський поштовий двір, а також розпочав гучну судову справу, яка стала приводом для ліквідації Магдебурзького права в Києві.

– Дім купця Кисилівського є рідкісним взірцем архітектури класицизму в Києві – його було споруджено не за типовим, а за індивідуальним проектом, тобто аналогів йому не існує, – продовжила Владислава Крапивка.

– Споруду жодного разу не ремонтували, а про її виняткову цінність ніхто не здогадувався. У результаті на початок 1980-х років цей дім був вже цілковитою руїною – бездарно перепланованою, непідключеною до інженерних мереж. Науковці ретельно дослідили цю споруду, відремонтували її та відновили первинний фасад. Нині наше завдання – довести розпочату справу до кінця.

Джерело: «День»