Віталій Отченашко

498.1. Житловий будинок, кін. 18 – кін. 19 ст. (архіт.).

Вул. Г. Сковороди, 9-б. Під кутом до лінії наявної забудови. Орієнтований вздовж траси вулиці, яка існувала до перепланування Подолу на поч. 19 ст. Позначений на планах Києва кін. 18 ст. Будинок з великою садибою належав купцю 1-ї гільдії, бургомістру Київського магістрату І. Киселівському. Згідно з описом будинку до пожежі 1811, стіни й стеля в усіх світлицях і в залі другого поверху були розписані фарбами, дах був тесовий.

Після пожежі неодноразово перебудовувався. 1886 з боку двору розширений добудовою додаткових приміщень з об’ємом сходової клітки, в серед. 20 ст. не раз переплановувався. На поч. 1990-х рр. реставрований з відновленням первісного вигляду.

Двоповерховий з підвалом, цегляний, у плані прямокутний з двоповерховою прибудовою на тильному фасаді, в якій розміщено сходову клітку та вхідний тамбур. Критий вальмовим дахом з бляшаною покрівлею та трикутними слуховими вікнами. Перекриття підвалу – цегляні склепіння, верхніх поверхів – пласкі дерев’яні. Збудований у стилі класицизм.

Композиція тинькованих пофарбованих фасадів ярусна, рівномірно ритмічна, головного – симетрична відносно центральної осі. Рустований перший поверх відділяє від гладенького верхнього міжповерховий гурт та своєрідний фриз із прямокутних нішок.

Прямокутні вікна на другому поверсі оформлено лиштвами, трикутними й горизонтальними сандриками, що чергуються на модульйонах.

Унікальна пам’ятка є однією з ранніх цегляних житлових будівель Києва у стилі класицизм, зведених до періоду масового застосування затверджених зразкових проектів 1809 – 12.

Тепер тут Подільська постійно діюча археологічна експедиція ІА НАНУ.

Література:

ДАК, ф. 1, оп. 2, спр. 81, 179; НА ІА НАНУ, ф. 14, № 116; РДІА, ф. 1293, оп. 166, спр. 2; ЦДІАУК, ф. 193, оп. 3, спр. 90; Київ: Історичний огляд. – К., 1982.