2009 р. Давно не були в музеї? Завітайте туди просто зараз!

За матеріалами компанії ЗD art

Дата: 16.03.2009

Мистецтво і комп’ютерні технології – речі, які на перший погляд важко поєднати. Але це лише на перший погляд. Кожний музей, який піклується про розвиток та власний імідж, намагається сьогодні створити власну web – сторінку, з максимально яскравим наповненням та детальною інформацією про експозиції музею.

Сьогодні музеї як зберігачі культурних цінностей та мистецьких шедеврів потребують підтримки, яскравої реклами, вливання свіжих та сучасний ідей. Один із найбільш ефективних способів це зробити – вийти в Інтернет. Однак, далеко не всі українські музеї мають сьогодні власні сайти. Не кажучи вже про використання високих цифрових технологій. Хоча погодьтесь – показати нашим музеям є що.

Хтось може зауважити, що західний світ у цьому плані давно вже крокує попереду. Так, там кожна людина, що має доступ до Інтернету, може легко дозволити собі відвідати віртуальний варіант будь-якого великого європейського музею. На сайтах європейських музеїв є різні інтерактивні опції, наприклад „віртуальний тур”. Натиснувши таку опцію, людина може потрапити в музей, побачити як він виглядає з середини, побачити експонати, панорамні знімки, фотографії, з детальною інформацією про об’єкти та колекцію.

Уявіть собі, що для того, щоб відвідати якийсь музей, вам не доведеться кожен раз підключатися до Інтернету. А ще, ви зможете не тільки самі ознайомитись з колекцією, а і скористатись послугами Віртуального гіду.

Все це доступно у програмному продукті „Віртуальна екскурсія. Музей ім. Б. та В. Ханенків”. На сьогоднішній день це унікальний проект в Україні. Він вже є на диску, а тепер його можна знайти і в Інтернеті, за адресою

Що ж таке ця „Віртуальна екскурсія”?

Це кардинально новий підхід! Все дуже просто, встановивши програмний продукт на своєму комп’ютері, ви потрапляєте безпосередньо в музей, можете переміщатися із зали у залу, від однієї вітрини до іншої, можете зблизька роздивитись будь-який об’єкт, а особливо цінні можна покрутити, роздивитись з усіх сторін!

Пропонується два режими, перший – Віртуальний гід: вас ведуть музеєм автоматично, демонструючи найбільш цікаві експонати колекції, при цьому звучить детальна, повна історій та захоплюючих фактів інформація.

Другий – Вільний огляд, у цьому режимі ви самостійно пересуваєтесь залами Східної колекції, можете зазирнути у будь-який куток, поводити себе так, наче ви самі у музеї. Програмний продукт простий у користуванні, при встановленні можна обрати українську чи англійську версію.

Говорячи про подібні проекти, дуже важливо зрозуміти, що нові технології не зможуть конкурувати з музеями. Навпаки, сьогодні вони зроблять їм якісну рекламу, яка виведе зберігачів наших культурних цінностей на новий рівень спілкування зі своїми відвідувачами.