2007 р. Конфлікт, якого не було?

Лідія Мельник

Дата: 29.03.2007

Загострення конфлікту довкола костелу св. Марії Магдалини у Львові дивним чином щоразу “збігаються” з моментами важливих офіційних візитів чи переговорів про добросусідство, порозуміння та співпрацю між Україною та Польщею, вважає заступник міського голови Львова з гуманітарних питань Василь Косів.

У своїй учорашній заяві стосовно ситуації довкола Будинку органної та камерної музики, пан Косів назвав “провокацією” дії тих, кому ця співпраця, вочевидь, є невигідною.

Як “Газета” вже повідомляла, минулого вівторка одна з парафіянок костелу св. Марії Магдалини РКЦ оголосила голодування просто під час брифінгу, який директор Будинку органної та камерної музики (що також діє у храмі) Юліан Винницький скликав через чергові непорозуміння між духовною та світською інституціями.

Згодом кількість тих, що голодують, збільшилася до трьох, вірні розташувалися на балконі храму, вивісивши свої аргументи на транспарантах. Кадри з акції протесту облетіли практично всі польські ЗМІ, для більшості з яких події у Львові стали чи не центральною темою.

На думку пана Косіва, голодуючі готувалися і до візиту Алєксандра Кваснєвського, який у понеділок перебував у Львові. А коли стало зрозуміло, що екс-президент Польщі так і не завітає до них, припинили акцію протесту.

Формально умови для конфлікту створює той факт, що досі не укладено договору оренди між громадою РКЦ і містом. Заступник мера сподівається, що тільки-но таку угоду підпишуть, конфліктам “не буде звідки більше взятися”. Тому вчора о десятій ранку вже розпочала роботу група, до якої входять юристи Львівської міської ради та представники громади Римсько-Католицької Церкви.

Її завдання – відпрацювати текст угоди, яку згодом підпишуть (або погодять) дирекція ЛБОКМ, громада РКЦ, а також управління культури та управління охорони історичного середовища ЛМР. Паралельно робоча група працює над графіком богослужінь та інших заходів, які відбуватимуться під склепінням костелу св. Марії Магдалини.

За словами пана Косіва, власне ця друга частина є вельми важливою, оскільки якщо вранішні богослужіння, котрі відбуваються щодня вже впродовж кількох років, ніяк не збігаються з імпрезами, які проводить ЛБОКМ, то вечірні доведеться пристосовувати до календаря концертів. “Музичних акцій відбувається чимало і відбуватиметься ще більше”, – сказав пан Косів, нагадавши присутнім, що влітку у Львові планують провести великий органний симпозіум міжнародного значення.

Водночас заступник міського голови з гуманітарних питань назвав неадекватною посаді та ситуації поведінку Юліана Винницького, зазначивши, що звертав увагу директорові ЛБОКМ на провокативність окремих висловів та заяв і під час конфлікту торік у червні, і нині. “У Польщі, Латвії, країнах Західної Європи практикують таке співіснування релігійних громад і концертних залів. Думаю, що й ми дійдемо до цього”, – висловив сподівання Василь Косів.

Джерело: “