2009 р. Боротьба за «Тюрму на Лонцького» у Львові: чинні дві структури музею та два керівники

Дата: 18.09.2009

Відповідно до угоди про співпрацю у творенні Меморіалу «Тюрма на Лонцького» між СБУ, Львівською облрадою, Українським інститутом національної пам’яті та Центром досліджень визвольного руху, за пропозицією громадськості та членів наглядової ради директором Меморіалу «Тюрма на Лонцького» призначено директора Центру досліджень визвольного руху Руслана Забілого. Про це 17 вересня під час відкриття виставки «Зламані долі: комуністичний терор в Україні 1920-1950-х рр.» розповіла член наглядової ради Меморіалу Ірина Калинець.

Як розповіла Калинець, у музеї вже створено наглядову раду, куди увійшли по два представники від зазначених організацій та від громадськості. Також при музеї запрацювала колегія, до якої увійшли голови товариств політв’язнів та репресовних.

«Чому Забілий? Тому, що це є вчений, експерт, фахівець. Цей вибір було здійснено з огляду на роботу Центру досліджень визвольного руху, проведену для створення Меморіалу «Тюрма на Лонцького», – пояснила Калинець. «Не даймо перетворити музей у комунальне підприємство!», – закликала вона.

Парадокс ситуації полягає у тому, що надалі продовжує діяти створене міською владою комунальне підприємство «Меморіальний музей жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького», директором якого є Тарас Чолій. На функціонування комунального підприємства були виділені і кошти з міського бюджету Львова.

Ситуація роз’яснив під час брифінгу Руслан Забілий. З його слів, з 2006 року над ідеєю створення музею працювала спільна робоча, яка складалася з представників депутатського корпусу Львівської міськради, громадських організацій, громадських діячів. Він розповів, що на початках у цьому процесі активну участь брала і міська рада. Але у той момент, «коли було видно, що є позитивний результат у плані створення музею, міська рада приймала інше рішення і відсувала всіх учасників процесу створення музею від цієї роботи, перебираючи все у свої руки».

Такі дії міського голови Львова, за словами Забілого, викликали протест громадськості. Навколо питання, якого значення – місцевого чи загальнодержавного – має бути музей, було багато дискусій. «Розв’язанням проблеми стало підписання багатосторонньої угоди. Підписання такої угоди дає можливість створити музей державного значення з метою набуття з часом статусу національного», – пояснив Забілий.

На його думку, Львівська міськрада створила комунальне підприємство, призначивши директором людину, «яка не є фахівцем у цій справі». «Він є журналіст, а не історик. Я вважаю, що музей має очолювати історик і людина, команда, яка вже показала результати роботи. Призначення Чолія директором я розцінюю наступним чином: це людина, яка вигідна і потрібна меру, можливо ще комусь, щоб тримати створення і роботу музею під своїм контролем», – наголосив Забілий.

З його слів, зараз музей цілком під контролем громадськості. «Відповідно до чотиристоронньої угоди СБУ надає свої приміщення для початку роботи музею, виплачує комунальні видатки на його утримання та частково на ремонтні роботи та оплачує роботу 5 посадових одиниць. Центр визвольного руху забезпечує науково-дослідний супровід, створення експозицій. Інститут національної пам’яті у перспективі обіцяє фінансувати музей. Львівська облрада пообіцяла близько 400 тис. грн на фінансування музею вже у наступному році», – повідомив Забілий.

Він наголосив, що музей знаходиться у підпорядкуванні СБУ, доки він не буде виведений загальнодержавний рівень. Тоді він буде підпорядкований Інституту національної пам’яті.

Присутній на брифінгу член наглядової ради Меморіалу, колишній політв’язень, Герой України Юрій Шухевич повідомив, що сьогодні міський голова Львова Садовий підписав вищезгадану угоду про співпрацю у створенні музею, але ліквідувати створену ним структуру – комунальне підприємство «Меморіальний музей жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» відмовився.

Тому зараз у Львові паралельно є дві структури музеїв. Обидві фінансуються. Їх керівники отримують зарплату. Однак один музей під назвою Меморіал «Тюрма на Лонцького», директором якого призначено Руслана Забілого, функціонує у приміщенні колишньої тюрми, де є його юридична адреса.

Інший музей з дещо довшою назвою – «Меморіальний музей жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького», директором якого є Тарас Чолій (на сьогодні ще студент факультету журналістики ЛНУ ім. І. Франка, колишній помічник Садового) функціонує в одному із кабінетів Львівської міськради на пл. Ринок. Там його юридична адреса.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»