2009 р. Найближчим часом у Львові буде створено Меморіальний музей жертв тоталітаризму

Дата: 10.04.2009

“Робота над статутом Меморіального музею жертв тоталітаризму “Тюрма на Лонцького” уже на завершальній стадії. Після реєстрації статуту установа буде створена. Можливо, це буде навіть за місяць”, – повідомив сьогодні, 10 квітня, заступник міського голови з гуманітарних питань Львівської міської ради Василь Косів.

“Першочергово цього року будуть проведені роботи саме у споруді в’язниці. Це речі, без яких неможливо забезпечити відвідини музею. Треба зробити певні протиаварійні заходи, відремонтувати дах, труби, щоб туди могли заходити люди, щоб могли працювати працівники. На ці роботи у бюджеті розвитку передбачено 800 тис. грн”, – повідомив В. Косів.

Він додав, що паралельно будуть проводитися археологічні розкопки і пошукові роботи на території подвір’я тюрми на Лонцького, а також “дослідження стін, підвалів, поверхонь тюрми”.

За словами В. Косіва, “лише після цього можна буде брати до уваги концептуальні ідеї щодо спорудження комплексу пам’яті жертв окупаційних режимів з міжнародного відкритого конкурсу, проведеного торік. В.Косів зазначив: “Я впевнений, що ідеї з конкурсу будуть використані, особливо пропозиції конкурсанта, що зайняв третє місце. Половину його пропозицій можна використати”.

Власне сьогодні виконавчий комітет затвердив рішення конкурсної комісії цього міжнародного конкурсу щодо призерів. Це дасть змогу виплатити премії відзначеним учасникам.

Довiдка ZAXID.NET. У вересні за підсумками міжнародного відкритого конкурсу на кращу концепцію втілення ідеї Меморіального комплексу пам’яті жертв окупаційних режимів конкурсна комісія відзначила кращі роботи. В рамках конкурсу було визначено лише 3 місце. 3-тє місце – конкурсна пропозиція, яка є найближчою до заданої тематики і найкраще пропрацьованою (під назвою – “132465”, автори ПП “Архітектори Чаплинський Трофименко”) – винагородити сумою 2500 Євро.

Заохочувальні премії отримали пропозиції: “200266” архітектор Рибенчук Микола Миколайович) – 1300 Євро; “В’язниця волі 153482” (автор архітектор Маркіян Коссак) – 900 Євро; пропозиціям “100219” (Австрійська архітектурна фірма PASMOS, автори Robert Voros, Piter Eichberger) та “888888” (автор архітектор Михайло Ягольник) – по 900 Євро.