2008 р. Найбільша окупаційна в’язниця в Західній Україні вперше відкрила двері для дослідників

Дата: 19.02.2008

Уперше в історії незалежної України науковців та дослідників допустили до найбільшої окупаційної в’язниці в Західній Україні, що у Львові на вул. Степана Бандери, більш відомої львів’янам, як «тюрма на Лонцького». Співробітники Центру досліджень визвольного руху провели перший етап дослідження про перебіг політичних репресій на території колишньої в’язниці і підготували історичні довідки для Львівської міської ради, Українського інституту національної пам’яті та Служби безпеки України. Про це сьогодні, 18 лютого, ЗІК повідомила прес-служба Центру досліджень визвольного руху.

У громадськості міста в’язниця «на Лонцького» стала уособленням окупаційних влад та їх репресивних методів діяльності. Цю в’язницю використовували для знищення будь-яких проявів визвольної боротьби українського народу, тут відбувалася організація вбивств провідних діячів українського визвольного руху і тисяч українських патріотів.

У цій в’язниці перебували керівні органи оперативних карально-репресивних структур польського, радянського та німецького окупаційних режимів, діяльність яких мала на меті планування та проведення ліквідації політичних противників. Паралельно тут містилася в’язниця для політичних в’язнів, де проводили допити із застосуванням тортур, катувань, моральних та фізичних знущань.

Науковцям дозволили ознайомитися із приміщенням колишньої в’язниці, оглянути підвал, поверхи приміщення, тюремний дворик, камери, тюремне обладнання, що ще збереглися від страшних часів окупації.

Довідка

Колишня в’язниця у Львові на вул. Степана Бандери протягом всього періоду боротьби української нації за власну державність була уособленням жорстокості окупаційних режимів у Західній Україні: тут містилися в’язниці польського, німецького та радянського режимів. У трагічні дні кінця червня 1941 року тут було знищено найбільшу кількість політичних в’язнів в Західній Україні – 1645 осіб, що становило 41 відсоток від усіх помордованих в’язнів Львова.

Саме після тих подій за в’язницею «на Лонцького» закріпилася особливо сумна слава. За часів німецької окупації тут містилася слідча в’язниця, де проводилися допити противників Рейху. Під час одного із таких допитів в листопаді 1942 року тут було закатовано одного із провідників ОУН, генерал-політвиховника УПА Івана Климіва-«Легенду».

Після Другої світової війни в’язницю використовували радянські карально-репресивні органи для утримування полонених повстанців під час слідства. Після проголошення незалежності України тут був слідчий ізолятор СБУ.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»