Житловий будинок (№ 10, під лебедем)

Розмір зображення: 600:800 піксел

Жилий будинок 17 – 19 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під охороною держави” № 442 від 6.09.1979 р.].

Палац 1763 р. (“Під лебедем”) (Галицька пл., № 10) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3]. Інші кажуть, що будинок під лебедем – № 8.

Житловий будинок 18 – 19 ст. (№ 10) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3]. То по цьогму списку виходить, що вул.Галицька, 10 і пл.Галицька, 10 – різні споруди. А в наступному рядку показано, що будинок під лебедем – вул.Галицька, 11.

ЖИЛОЙ ДОМ. XVII в. (ул. Галицкая, 10). Известен как «дом под лебедем». В 70-х годах XIX в. достроен четвертый этаж, в 1903 г. – перестроен первый.

Кирпичный, вытянутый в плане, четырехэтажный. Гладкий оштукатуренный фасад декорирован плоскими лопатками, поэтажное членение подчеркнуто поясками, раскрепованный карниз с модульонами венчает здание. [Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1985 г., т. 3, с. 23 – 24].

У будинку № 10 за польських часів було ательє дамських капелюхів Шренцеля, в 1950-ті – ательє мод другого розряду, а до початку 1990-х років доволі популярний магазин дитячих товарів та іграшок “Малятко”, зараз ресторан швидкої їжі “Де Манджаро”.

Джерело: “”, 29 грудня 2006 року, № 70

Час побудови не з’ясовано, але з огляду на склепінчасті перекриття 1-го поверху будинок мустить бути давнім. В 1875 р. надбудовано 4-й поверх, в 1909 р. зроблено великі вітрини.