Вітражний плафон

Вітражний плафон

Вул. М. Гоголя, 1

1911-1913 pp., архіт. З.Брохвіч-Левинський

Класичний вітраж, ансамблевий Свинцеве обрамлення, моліроване скло

Вітражне полотно складається з дев’яти сегментів, шість з яких – квадратні, три – прямокутні. Кожен сегмент окантований по краях широкою каймою, рисунок якої ідентичний рисункові кайми на вітражі сходової клітки цієї будівлі і утворений декоративними елементами – чер-воно-охристими колами, стилізованими жовто-зеленими листками на темно-синьому тлі. З обох боків кайма опоясана світло-синьою і жовтою смугами. У місцях перетину кайми, на чотирьох кутах кожного зі сегментів – стилізована квітка, вписана у квадрат, з темно-синьою круглою серцевиною, тонким червоним обідком та зеленими пелюстками на світло-зеленому тлі. Прямокутні різновеликі модулі безбарвного моліро-ваного скла творять тло вітражного полотна. У центрі кожного з шести квадратних сегментів – круглий медальйон, утворений червоно-охристим колом, описаним довкола зібраних у пучок лаврових листків. Оточує медальйон, заповнюючи площину сегмента, вінок з лаврового листя, оздоблений в основі павиним пір’ям. Прямокутні сегменти декоровані центровою композицією з лаврових листків, симетричною по двох взаємо-перпендикулярних осях.

Примітка, Вітраж виконаний Краківським закладом вітражів і мозаїк С.Г.Желенського.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 186.