2008 р. Театральна “програмка”

Мирослава Іваник

Дата: 29.01.2008

Депутати Львівської міської ради просять Президента України вирішити питання ремонту, реконструкції та реставрації Національного академічного українського драматичного театру імені М. Заньковецької.

На комплексний ремонт будівлі театру імені М. Заньковецької й відселення людей, які там мешкають, потрібно приблизно 300 млн. грн. Причому значна частина коштів необхідна саме для відселення мешканців будинку. За словами Лілії Онищенко, начальника управління охорони історичного середовища ЛМР, нереально за рік профінансувати та здійснити всі необхідні роботи щодо театру.

Тому в міській раді сподіваються на довготермінову спеціальну державну програму для ремонту та реставрації будівлі протягом п’яти-семи наступних років. Приклади вже є: в середині 1990-х років розробили й успішно втілили схожу концепцію щодо реставрації Одеського оперного театру. Підтримує ідею довготермінової програми й Андрій Мацяк, директор НАУД театру імені М. Заньковецької.

– Ми зараз працюємо над концепцією проведення ремонтно-реставраційних робіт, – сказав у коментарі “Газеті” пан Мацяк. – Це має бути довготермінова програма, яку затвердить Кабінет Міністрів України. Хочемо знати, що в наступні роки нам точно виділятимуть кошти, а не ми їздитимемо й вибиватимемо їх.

Основна проблема наразі в тому, що практично половина будівлі не належить театру. Там є помешкання, частина з яких уже приватизовані. За словами директора “заньківчан”, щоб розпочати ремонт лише тієї частини будівлі, де розташований театр, необхідно відселити мешканців 19 квартир.

– Сподіваємося на фінансування з різних джерел, – розповів “Газеті” Андрій Мацяк. – На жаль, у міському бюджеті розвитку передбачили тільки один мільйон гривень на відселення. Ми просимо 27 млн. грн. у Міністерства фінансів України, щоб нарешті розпочати процес відселення. Надіємося отримати якісь кошти і в межах підготовки міста до Євро-2012. Окрім цього, є змога отримати цільову субвенцію на відселення мешканців від Міністерства будівництва й регіонального розвитку, яке зараз очолює Василь Куйбіда. Загалом львів’яни, які живуть у Києві, активно працюють над цим питанням.

За інформацією управління житлового господарства ЛМР, у “театральному” будинку є 100 квартир. За ціною, яку встановив Держбуд, вартість цих приміщень оцінили більш ніж у 20 млн. грн. Проте реальна ринкова ціна цього житла набагато вища. Тож питання відселення мешканців не вичерпується лише браком коштів на це. За словами Андрія Чіпка, депутата міської ради, члена комісії архітектури, містобудування та охорони історичного середовища, переговори з мешканцями будинку, де розташований театр, ведуть не перший рік.

– Це робили ще за каденції міського голови Василя Куйбіди, – сказав він “Газеті”. – Свого часу навіть передбачили пряму державну субвенцію на цю будівлю. Але відселити сім’ї можна тільки за згодою обох сторін. На жаль, мешканці часто ставляться до цього питання з нерозумінням, вимагають нереальних умов. Договірний процес складно передбачити. Можливо, частину квартир пропонуватимемо мешканцям у новоспоруджених будинках, частину шукатимемо разом із ними. Але проблема в тому, що є мешканці, які не хочуть звідти переселятися, бо живуть там усе життя.

На думку депутата, міська рада повинна вести переговори про відселення й водночас проводити необхідні ремонтні та реставраційні роботи. Щодо житла, позиція депутата однозначна: житлових помешкань у театрі не повинно бути. За словами Лілії Онищенко, будинок споруджували для театру і для житла, але це мали бути квартири для винайму, а не для постійного проживання.

Джерело: “