Надгробок Яна Свошовського

Фото Tomasz Leśniowski опублікував Роман Дзюбан 2 квітня 2024 р.

Скульптор Іоан (Ян) Пфістер (?). Надгробок Івана (Яна) Свошовського (помер 1615 р.) у колишньому Домініканському монастирі у Львові. 1614 р. (?)

Свошовський був цікавою типовою для руської шляхти того часу постаттю. Народився він у 60-их роках ХVІ ст., а у 1584 р. з’явився у Львові, де став міським писарем. довгі роки Свошовський виступав захисником православ’я, прте в 1604 р. прийняв католицьку віру. З цього часу він почав швидко крокувати по ступенях королівс ької адміністрації: був призначений земським писарем, а з 1612 р. – львівським підкоморієм. М. Гембарович припускає, що на відзначення цієї події і був замовлений пам’ятник, а оскільки перед домініканцями він вислужився, побудувавши їм у 1614 р. костел у Янові (біля Львова), то й був похований у львівському костелі цього ордену. Від надгробка залишилась тільки статуя. [Любченко В. Львівська скульптура ХVІ – ХVІІ століть. Київ: «Наукова думка», 1981]