2004 р. Вітражі Львова

Серед численних культових споруд, зведених у XVIII ст., своєю величчю і помпезністю виділяється Домініканський костел, будований для монахів домініканського ордену. У динаміці вигнутих ліній, розірваному фронтоні, підтриманому двома парами іонічних колон, яскраво виявилися основні риси класичного бароко. Експресію архітектурних форм підкреслюють кам’яні скульптури на фронтоні, подані в різноманітних ракурсах. У середині ХІХ ст. величавий інтер’єр костелу Божого Тіла Домініканів збагатився чудовим барвистим вінком. Графиня Г.Дзєдушицька подарувала храмові вітраж “з арабесками й орлом” [Nowiny // Gazeta Lwowska. – 1844. – S. 723], виконаний у Мюнхені на фабриці баварського короля [Kunasiewicz S. Przewodnik po kościele Bożego Ciala oo.Dominikanów we Lwowie. – Lwów, 1876. – S. 42.]. Вітраж був встановлений у 1844 році за амвоном у вікні однієї з чотирьох овальних каплиць, розташованих по діагоналях еліпсовидного у плані костелу, – каплиці Святого Вікентія з Ферари. Очевидно, його виконали не на високому технологічному рівні, оскільки вже в 1871 році він вимагав реставрації. Стараннями ксьондза Уфриєвича Долмацького її провели в тому ж році [Ibid. – S. 43.], і вітраж оправили в дубові рами. Зауважимо, шо повідомлення у рубриці “Nowiny” львівської газети середини XIX ст. про встановлення кольорового вікна в Домініканському соборі було першою згадкою про відродження вітражного мистецтва на Галицькій землі і появу вітражних засклень у будівлях старовинного Львова.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 27 – 28.