Пстрака вул.

Вулицю Шевченка з вул.Клепарівською з’єднує вулиця Пстрака, названа так 1992 року на честь львівського художника Ярослава Пстрака (1876-1920). Від 1982-го вона називалася Кіх на честь галицької комуністичної діячки Марії Кіх. Більша частина вулиці постала за часів СРСР, у 1970-1980-х. Забудова: польський конструктивізм 1930-х і радянський 1950-1980-х.

Вул.Шевченка із вул.Пстрака з’єднує вулиця Хорватська, названа так 1993 року. На початку ХХ століття вона мала назву Янівська бічна, від 1913-го – Вільність, за часів німецької окупації – Шіндерберґштрассе. Забудова: сецесія та конструктивізм.

Паралельно до вул.Хорватської пролягає невеличка тупикова вуличка Шведська, названа так 1904 року, до того мала назву Янівська бічна. Під № 3 за Польщі містилася фабрика косметики Odol Compagnie і колоніальні товари та фабрика мила Білера і спілки, за радянських часів це була парфумерно-косметична фабрика “Союзпарфумерпрому”, тепер – Львівська парфумерно-косметична фабрика. У 1990-х тут також відкрили фірмовий магазин. Забудова вулиці у стилі віденського класицизму.

Джерело: “”, 7 березня 2008 року, № 33 (341)